Klimaatbomen

Klimaatbomen

De laatste jaren beginnen we de gevolgen van de klimaatsverandering steeds meer te voelen. We ervaren steeds meer en meer langdurende hittegolven, langere droogteperiodes, en als we dan onweders hebben zijn ze een stuk heviger dan vroeger. Dit in combinatie met de matige wintermaanden zorgt ervoor dat onze huidige bomen stress ervaren en hierdoor vatbaarder worden voor ziektes en parasieten.

Een duidelijk voorbeeld van die ziektes en parasieten is de letterzetter die vooral onze inheemse sparrensoorten teistert. Of de beuken die last beginnen krijgen van wortelrot of verbranding en hieraan doodgaan. Om er maar een paar op te noemen. Om de groene long van de planeet te beschermen moeten we dus sterk inzetten op alternatieve boomsoorten die deze stress aankunnen: de zogenoemde klimaatbomen.

Wat zijn nu klimaatbomen?

Klimaatbomen zijn een selectie bomen die bestand zijn tegen de weersomstandigheden van de toekomst, denk maar aan de lange droogteperioden, de dagen van 40+°C en de natte winterperioden. Door deze bomen aan te planten hebben we gegarandeerd minder uitval van aanplantingen in de komende jaren.

Waarom zijn klimaatbomen nu zo belangrijk voor onze toekomst?

De groene long van onze planeet (verzameling van bomen, struiken, planten,…) staat in voor het behoud van ecosystemen, de zuurstofproductie, het tegengaan van erosie, de temperatuur stabiel houden,… Zodanig dat ook wij als mens overleven. We hebben er dus alle belang bij deze groene long te beschermen. Gezien bepaalde boomsoorten de effecten van de klimaatsverandering niet overleven moeten we dus alternatieven zoeken. Ons antwoord hierop is een brede selectie aan klimaatbomen.

Door de juiste bomen op de juiste standplaats te zetten vergroten we al sterk de slaagkans van de nieuwe aanplant. In onze selectie klimaatbomen geven we de specifieke eisen mee per soort. Zo zijn er soorten die specifiek beter gedijen op drogere gronden, en dit voor lange tijd volhouden. Maar zo zijn er ook soorten die langdurig nat kunnen staan en/of die tegen de hitte kunnen.

Soorten klimaatbomen

Droogtebestendige bomen

- Gleditsia triacanthos ‘Skyline’
- Koelreuteria paniculata
- Quercus cerris

Bomen die overleven in sterke hitte

- Celtis occidentalis
- Koelreuteria paniculata
- Quercus cerris

Natte voeten? Geen probleem voor deze bomen.

- Acer rubrum
- Alnus in soorten
- Gleditsia triacanthos ‘Skyline’ (kortstondige overstroming)
- Liquidambar styraciflua
- Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’
- Magnolia kobus (kortstondige overstroming)
- Quercus cerris

Bomen die goed tegen luchtverontreiniging kunnen.

- Acer rubrum
- Acer x freemanii ‘Autumn Blaze’
- Celtis occidentalis
- Gleditsia triacanthos ‘Skyline’
- Koelreuteria paniculata
- Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’
- Quercus cerris
- Tilia cordata ‘Greenspire’
- Heptacodium miconioides
- Parrotia persica

 

 

Doorgaan met lezen »