• Gratis levering vanaf 75 euro in België.
  • Contacteer ons
  • Veilig online betalen
  • Leveringstermijn 3 à 7 werkdagen
  • Zaden Gratis Levering 2 werkdagen
Toggle Nav
Winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting

Monthly Archives: Oktober 2020

  1. Nieuwe Hydrangea 'Runaway Bride®'

    Say YES to the dress!

    Hortensia ‘Runaway Bride®’ is een toepasselijke naam voor deze uitbundig bloeiende nieuwe hortensia. Met haar opvallende uiterlijk en talloze, sneeuwwitte bloemen, verschilt deze hortensia sterk van de traditionele boerenhortensias.. De plant werd in 2018 uitgeroepen tot ‘Plant of the Year’ tijdens de gerenommeerde Chelsea Flower Show. Hydrangea ‘Runaway Bride’ is nu ook verkrijgbaar bij Boom en Plant.

    Overvloedige regen van sneeuwwitte bloemen!

    Vanaf half mei gaat de Hydrangea ‘Runaway Bride®’ bloeien. In tegenstelling tot alle andere hortensia’s, zitten de bloemen niet alleen aan het eind van de takken, maar ook aan de zijtakken. Dit zorgt voor een ongelooflijke overvloed aan bloemen. De unieke, hangende groei doet je denken aan een prachtige trouwjurk. Tijdens de zomermaanden blijft de plant nieuwe bloemen aanmaken. Bij lagere temperaturen kunnen de witte bloemen lichtroze kleuren. Het lijkt dan net alsof de mooie ‘bruid’ bloost!

    Tip: Hebt u een tuinfeestje met vrienden of familie? Knip enkele takken af voor tafeldecoratie. U zult uw gasten doen verbazen!

    In het najaar kleuren de groene bladeren oranjerood. De vorstbestendige plant is tijdens de wintermaanden in rust en maakt zich in het voorjaar weer op voor een nieuw bloeiseizoen.

    Op warme zomerdagen zijn de sneeuwwitte bloemen en groene bladeren een frisse verschijning. Door haar elegante compacte vorm, zo’n 60 cm hoog, kun je de Hydrangea ‘Runaway Bride®’ behalve in de tuin ook uitstekend in een pot op balkon en terras plaatsen. Of als kamerplant in huis, zet deze hortensia wel op een lichte plek! Dankzij de hangende bloemtakken kun je deze nieuwe hortensia bovendien in hangbakken of verhoogde potten planten.

    Doorgaan met lezen »
  2. Het gras is niet altijd groener aan de overkant.

    Het gras is niet altijd groener aan de overkant.

    Iedereen droomt ervan om een mooi groen en dichte gazon te hebben in de tuin.  De laatste jaren kennen we periodes van extreme droogtes.  Dit is zeker niet bevorderlijk om een mooi gazon te creëren.  Na droogteperiodes herstelt uw gazon enigszins, doch kunnen er kale plekken in uw gazon ontstaan.  Te lange natte en koude periodes kan uw gazon ook aantasten.  Naast de weersomstandigheden kan het betreden van het gras ook een belangrijke factor zijn naar schade toe.  Denk maar aan spelende kinderen, die niets liever willen dan ravotten in het gras.  Daarbij hoort dikwijls ook een speeltuig of een zwembad in het gras.  In deze blog willen wij u verder helpen om een nieuw gazon of een bestaand gazon te herstellen.  Op die manier is uw gras even groen als die van de buren.

     

    Wanneer begin ik er aan?

    Er zijn twee periodes in het jaar aangewezen om deze taak op u te nemen, namelijk het voorjaar en het najaar.  Kies er bij voorkeur een dag uit dat de wind geen parten gaat spelen.  Te veel wind zorgt er voor dat uw graszaad kan wegwaaien tijdens het zaaien.  Een droge dag is aangewezen, wanneer ze ook op korte termijn regen voorspellen. 

    Voorjaar
    Vanaf half april tot eind mei kan u starten met het zaaien van uw gazon. Graszaden beginnen te kiemen aan een bepaald temperatuur.  Daarom is het van belang dat u dit zaait in iets warmere dagen, waar de temperatuur boven de 15°C klimt.  Omwille van de nog koude nachten kan het voorkomen dat het graszaad niet goed kiemt, in tegenstelling tot het onkruid. 

    Najaar
    Vanaf half augustus tot eind oktober is het de ideale periode om uw gazon te zaaien of bij te zaaien.  Tijdens deze periode zijn de nachten iets langer waardoor de bodem vochtiger blijft.  Het voordeel in deze periode zijn de zachte temperaturen.  Dit is heel belangrijk voor het kiemen van uw graszaad.  Het kiemen gebeurt hierdoor ook wat meer gelijkmatiger.

     

    Hoe begin ik aan een nieuw gazon?

    Op zich is gazon zaaien niet moeilijk als u rekening houdt met onderstaande stappen. 

    1. Maak de bodem onkruidvrij, verwijder stenen, wortelresten of andere plantenresten.
      Tijdens het omspitten kan u ook een bodemverbeteraar (klik hier)  toevoegen aan de aarde.  Deze bodemverbeteraar zorgt voor een goede ontwikkeling van uw graszaad.  Vermeng deze bodemverbeteraar met de toplaag.  Laat uw grond enkele weken braak liggen en schoffel het onkruid weg.  Het is belangrijk dat er geen kiemen of zaden van onkruid in uw bodem zit.  Onkruid groeit sneller dan gras en is nefast voor de opkomende grassprietjes.
    2. Egaliseer de grond bij droog weer door de bodem met een tuinrol aan te drukken. Op die manier hebt u een beter zicht waar de putten en bulten zich begeven.  U kan dan aarde toevoegen of juist wat wegnemen zodat uw oppervlak heel vlak is.
    3. Hark de bovenste laag  lichtjes los
    4. Het moment van zaaien is aangebroken. Verdeel het graszaad in twee gelijke delen en zaai in 2 richtingen.  Zaai één deel in de lengte en het ander deel in de breedte.  Aan de rand mag u iets guller zijn.  Dit zorgt voor stevigheid aan de rand van uw gazon. De zaaidichtheid is afhankelijk van het soort gras u kiest.  Lees daarom goed de verpakking!
    5. Na het inzaaien mag u uw graszaad oppervlakkig inharken en wat aandrukken eventueel met uw tuinrol.  Dit aandrukken zorgt ervoor dat uw graszaad goed in contact komt met de ondergrond.
    6. Hou de bodem goed vochtig.  In periode van droogte is lichtjes besproeien aangewezen.  Blijf dit doen tot het gras duidelijk kiemt en gaat groeien.

     

    Hoe herstel ik mijn gazon?

    Omwille van verschillende factoren kunnen er kale plekken in uw gazon ontstaan.  U hoeft daarom niet heel uw gazon te vernieuwen.  Met onderstaande stappen bent u al goed op weg.

    1. Net voor het inzaaien, maait u uw gazon nog eens kort af.  Verwijder alle aanwezige onkruiden en plantenresten. 
    2. Maak de ondergrond wat los met een hark.  Op die manier kunnen de nieuwe plantjes goed inwortelen.
    3. Verticuteer eventueel uw gazon. Zo kamt u het mos en de viltlaag los van de ondergrond. De verticuteermachine trekt met hun messen door de zoden.  Na het verticuteren kan u met de tuinhark deze mosresten verwijderen. 
    4. Voeg in de putten van uw gazon wat aarde toe.  Op die manier maakt u uw gazon vlakker.   
    5. Het moment van zaaien is aangebroken. Op onze website bieden we u een uitstekend gamma van graszaad aan.  Bij het inzaaien van deze kale plekken, zaait u bij voorkeur ook het omliggende gazon wat mee in, om grote verschillen ter vermijden.  Zaai ook in 2 richtingen. 
    6. Na het inzaaien mag u uw graszaad oppervlakkig inharken en wat aandrukken eventueel met uw tuinrol.  Dit aandrukken zorgt ervoor dat uw graszaad goed in contact komt met de ondergrond.
    7. Hou de bodem goed vochtig.  In periode van droogte is lichtjes besproeien aangewezen.  Blijf dit doen tot het gras duidelijk kiemt en gaat groeien.

     

    Wanneer maaien?

    Graszaad kiemt afhankelijk van de bodemtemperatuur en de vochtvoorziening. We raden u aan om het gras tot een 8 à 10 cm te laten groeien vooraleer de eerste maaibeurt gepland staat.  Voor het maaien kan u nogmaals met de tuinrol over uw gazon gaan.  Op die manier zorgt u ervoor dat de wortels stevig vast in de grond zitten.  Bij een eerste maaibeurt mag u uw gazon voor de helft inkorten maar zeker niet korter.

     

    Welk soort graszaad kan ik gebruiken?

    Kiest u voor een speelgazon, sportgazon of siergazon? Is er veel zon of veel schaduw in de tuin?  Zoekt u graszaad voor een weide?  Bij Boom en Plant bieden we u een uitgebreid gamma aan van het allerbeste graszaad van het merk Barenbrug.  Volg de link om op onze webshop de verschillende graszaden te ontdekken. 

     

    Barenbrug

    Het geheim van een mooi gazon zit dikwijls in de keuze van het graszaad en een goed onderhoud.  Barenbrug biedt uiterst kwalitatief graszaad aan.  Dit merk is toonaangevend in de zadenwereld als kwaliteitsmerk. Hun graszaden zijn met de beste zorg samengesteld en getest.  Barenbrug heeft het Green Earth label in het leven geroepen.  Dit label geeft aan dat de firma veel aandacht besteedt aan de ecologische en duurzame aanpak.  Dit keurmerk staat dan ook voor besparing op water, maaiwerk, meststoffen en gebruik van pesticiden. 

     

                     

     

     

    Bij Boom en Plant kan u veilig en vertrouwd uw gazonproducten kopen uit een groot assortiment.  Vindt u het soort graszaad of meststof niet dat u zoekt? Of hebt u vragen?  Gebruik ons contactformulier en dan helpen we  u verder op weg.

    Doorgaan met lezen »