Een hart voor bomen.

Een hart voor bomen…

Bomen zijn broodnodig voor ons klimaat. 
In eerste plaats voorzien bomen ons van zuurstof.  De zuurstof die jouw boom produceert hebben we meer dan nodig om onze luchtkwaliteit te verzekeren.   Een boom produceert hout.  Dit hout kan u na het snoeien en drogen gebruiken in de kachel. U kan het hout ook hakselen en gebruiken als bodembedekker tussen de planten. Bomen dragen vruchten.  Denk maar aan appels, peren, pruimen, walnoten, kersen, … .  Een heerlijke en gezonde lekkernij!  Bomen zorgen voor een goede waterhuishouding. Bomen kunnen veel water uit de grond nemen.  In tijden van vele regenbuien kan uw boom het verschil maken tussen een drassige, moerassige tuin of een gewone tuin.  Bomen zorgen voor schaduw.  Wanneer je je kinderen graag laat buiten spelen in de tuin, zullen ze regelmatig blootgesteld worden aan de zon.  Een boom in uw tuin kan voor hen schaduw bieden. Op een zwoele en warme zomerdag kan u ook eventjes afkoelen onder de boom met een aperitiefje in de hand.  Vele bomen brengen schoonheid aan je tuin.  De bloesems aan de bomen, hun vorm, hun bladkleur, hun hoogte, … , het brengt karakter in uw tuin. 

 

Planten van bomen

Bomen kan u bij Boom en Plant kopen in blote wortel, in kluit of in een pot.  Bomen in blote wortel en in kluit zijn enkel maar verkrijgbaar van november tot eind maart.  Bomen die potgekweekt zijn, kan u heel het jaar door verkrijgen, zolang de voorraad strekt. 

Wanneer u uw boom ontvangen hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dan de wortels niet kunnen uitdrogen.  Onder invloed van de zon en de wind kan dit het geval zijn.  Om die reden bewaart u best uw boom op een koele, vorstvrije en beschutte plaats.  Blote wortels kan u ingraven, waarbij de wortels volledig onder de aarde bedekt worden.  U kan ze ook afgedekt in een schuur of tuinhuis bewaren.  Voor uw boom in kluit en pot raden we u ook de laatste optie aan.  Zorg er tevens voor dat de wortels vochtig blijven.  Bij voorkeur plant u uw boom onmiddellijk.  Uiteraard niet bij vorst, sneeuw en schrale noordoosten wind.

 

Onze tips voor uw boom bij Boom en Plant

  • Plaats uw boom vooraf in wat water. Dit is beter dan het aangieten na het planten.
  • Maak een groot plantgat die 2x zo breed als hoog is als uw wortelgestel.
  • Maak de grond onder het plantgat goed los. Dit bevordert het doorsijpelen en dus het doorgroeien van de wortels. 
  • Vermeng de uitgegraven aarde 1/3 tot de helft met ‘Verta aanplanting’ om het plantgat weer op te vullen. De losse grond en de bodemverbeteraar zorgt ervoor dat de wortels snel zullen ontwikkelen. 
  • Bij droog weer of wanneer uw grond droog is, laat wat water lopen in de plantpunt zodat het water zicht dieper in de grond kan dringen.
  • Plaats uw boom in het plantgat. Spreid de wortels goed uit zodat de worteleinden plat liggen.  Hoe diep u juist uw boom moet planten kan u zien aan de verkleuring op de stam.  Wat onder de grond zit heeft een bruine kleur.  Wat boven de grond zit heeft een eerder groenere kleur.
  • Vul het plantgat op met de verbeterde aarde. Druk de aarde voorzichtig aan zodat de boom stevig in de grond zit en de stam recht
  • Plaats een boompaal naast uw boom. Deze paal zorgt ervoor dat uw boom niet schuin gaat groeien of zal omwaaien. Zet de paal aan de windzijde, zodat de boom van de paal wegwaait.  Op winderige plaatsen of hele grote bomen is het aangewezen om 2 of zelfs 3 boompalen per boom te plaatsen. 
  • Gebruik een boombinder die je in een 8-vorm om de stam en paal bindt. De ideale hoogte hiervoor is op 150 cm bovengronds. Check ook regelmatig of de boombinder niet in de stam groeit. 
  • Geef na het planten nog wat extra water aan uw plant. Blijf dit ook doen tijdens het eerste 2 à 3 groeiseizoenen van uw boom.
  • Wanneer u wenst uw boom wat bij te mesten raden we u aan dit bij de start van de groei te doen in de maand april.

 

Bij Boom en Plant kan u veilig en vertrouwd uw boom kopen uit een groot assortiment.  Vindt u de soort of hoogte niet dat u wenst? Of hebt u vragen?  Gebruik ons contactformulier en dan helpen we  u verder op weg.

Doorgaan met lezen »