• Gratis levering vanaf 75 euro in België.
  • Contacteer ons
  • Veilig online betalen
  • Leveringstermijn 3 à 7 werkdagen
  • Zaden Gratis Levering 2 werkdagen
Toggle Nav
Winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting

Monthly Archives: September 2022

  1. Trachelospermum jasminoides, een ster in je tuin!

    Trachelospermum jasminoides of Italiaanse of Toscaanse jasmijn is een groenblijvende klimplant met een hoog opgaande, kronkelend klimmende habitus. De bladeren zijn donkergroen, ovaal tot lancetvormige, glanzend en kleuren in de winter soms mooi dieprood. Deze sterjasmijn bloeit van juni tot september met rijkelijk veel sterk geurende, stervormige witte bloempjes in hangende trossen. Trachelospermum jasminoides verlangt een beschutte standplaats in volle zon met een zuidelijk oriëntatie en een goede winterbescherming. De plant verlangt een goed gedraineerde humusrijke bodem, is redelijk winterhard, tamelijk zeewind tolerant, verdraagt luchtvervuiling, is goed ziekteresistent en krijgt in de herfst opvallende tot 20 cm lange peulvruchten. De Toscaanse Jasmijn is niet kritisch met betrekking tot de bodem waarin de plant staat. Hoewel de plant een voorkeur heeft voor een kleibodem is dit geen harde eis. De plant kan zich eigenlijk wel op iedere grondsoort ontwikkelen. Een goede doorlatendheid van de bodem is wel van belang. Je moet immers zeker voorkomen dat het water blijft staan. De plant is wel gevoelig voor het rotten van de wortels. Je kunt een Toscaanse Jasmijn het gehele jaar door planten. Voorwaarde is uiteraard wel dat het niet vriest. Je kunt de bodem dan niet op de juiste manier bewerken. Zorg hierbij dat het plantgat twee keer zo groot is dan de wortelkluit zelf. Maak de grond rondom deze kluit goed los en zorg dat deze bodem voldoende voedingsstoffen bevat.
    Doorgaan met lezen »
  2. Lonicera nitada, de ideale bodembedekker!

    De lonicera nitida, een ideale bodembedekker.
    De struikkamperfoelie Lonicera nitida waarbij nitida glimmend betekent, is een struikje met erg kleine blaadjes. In tegenstelling tot de klimmende kamperfoelies heeft deze struik geen opvallende bloemen of vruchten. Ook de typische geur ontbreekt. In het Engels noemt men het ook ‘poor man’s box’, armeluis buxus. Met struikkamperfoelie is sneller een vorm te kweken dan met buxus, vandaar het alternatief als men minder geld heeft. Daarnaast is hij minder strak en formeel. Je komt hem daarom tegen als hegje of als bodembedekker, want hij geeft onkruid weinig kans om te groeien.is een erg gemakkelijke struik die het goed doet onder de meeste omstandigheden. Een belangrijke reden waarom we hem regelmatig in plantsoenen terugzien.

    Soorten struikkamperfoelie
    De naam kamperfoelie is een verbastering van de Latijnse naam caprifolium dat ‘geitenblad’ betekent, omdat geiten graag van deze planten schijnen te eten. De geslachtsnaam Lonicera is een vernoeming van Adam Lonitzer, een Duits botanicus die leefde van 1528-1586. Dit geslacht bestaat uit twee grote groepen planten die alleen op het noordelijk halfrond voorkomen. Je hebt de bekende klimplanten met de geurende bloemen en daarnaast de sterke bladverliezende en groenblijvende struiken. Ze hebben allemaal bladeren of blaadjes die steeds in paren tegenover elkaar staan en vijftallige bloemen, maar dat laatste is vaak heel moeilijk te herkennen vanwege de exotische vorm die ze soms hebben. De bloeiende soorten geuren veelal verrukkelijk (vooral ’s avonds) en vormen enkele of dubbele bessen.

    Lonicera nitida snoeien
    Vrijwel alle kamperfoelies houden van goed doorlatende grond die wel vocht vasthoudt en dus liefst flink veel humus moet bevatten. Het zijn ten slotte van nature bosrandplanten. Snoeien van oude en lange bevordert de bloei en levert nieuwe takken en scheuten op. Dit kan het beste half maart.

    Bladluis bestrijden
    Weggevreten blad door bladluis komt veel voor bij kamperfoelie. Hele kolonies van deze beestjes kunnen neerdalen op deze plant. De bestrijding kan met eenvoudige middelen zoals een mengsel van water gemengd met groene zeep en spiritus of een speciaal middel tegen bladluizen. Meeldauw (‘het wit’) overdekt blad en bloem met een wit, pluizig dons. Planten die hierdoor worden aangetast, moeten worden bespoten met een bestrijdingsmiddel.

    Standplaats is geschikt voor de struikkamperfoelie
    Deze struik is zeer sterk en kan op de meeste plaatsen staan. Hoewel hij wel winterhard is, kan hij invriezen dus een beschutte plaats is het best. Ingevroren takken verwijder je het beste direct in maart. Een haag van struikkamperfoelie dient te worden gesnoeid in juni voor de langste dag en nog eens in september om in de winter ook een strakke vorm te hebben. Volwassen exemplaren kunnen nog een aantal keren vaker in het groeiseizoen geknipt worden. Geef mulch op de grond boven de wortels en in het voorjaar een goed basisbemesting.

    Doorgaan met lezen »
  3. Een prachtige boom met veel attracties gedurende de seizoenen: de amberboom

    Liquidambar styraciflua, in het Nederlands amberboom genoemd, is een prachtige boom met veel attracties gedurende de seizoenen. Toch is zijn oranjerode bladkleur in de herfst het belangrijkst. Tijdens de ‘Indian Summer’ in de VS speelt hij wel niet zo’n hoofdrol als de esdoorn, maar een oscar voor de beste bijrol lijkt wel gerechtvaardigd.

    Wat voor blad heeft de amberboom?
    De herfstkleur is overigens het mooist als het overdag warm is en ’s nachts koud. Ook de vorm van het blad is prachtig, net als bij de esdoorn een vijfpuntige ster, zodat je voordat de herfstkleur verschijnt, al iets moois hebt om naar te kijken.

    Hoe zien de takken van de amberboom eruit?
    Als de bladeren gevallen zijn, kun je de takken eens van dichtbij bekijken. Op de oudere exemplaren en de stam heeft zich namelijk een mooie kurklaag gevormd. Ook van een afstandje is de boom zonder bladeren mooi: zijn piramidale vorm zorgt voor een prachtig wintersilhouet.

    Wanneer gaat de amberboom bloeien?
    Enig minpuntje is de bloei. Die stelt weinig voor maar de vruchten die van september tot november aan de boom hangen zijn heel speciaal. Ze zijn bruin en zo groot als een grote knikker, hebben puntige uitsteeksels en laten hun gevleugelde zaden vaak vallen voordat ze zelf op de grond vallen.

    Wat is amber?
    De hars van deze boom is goudgeel en werd door de Spaanse ontdekkers van de boom voor vloeibare amber (liquid ambar) aangezien. Amber was een dure stof afkomstig van de potvis. Daar heeft deze hars niets mee van doen, maar het was een goedkopere vervanger in lakken en cosmetica.

    Hoe hoog kan een amberboom worden?
    In de natuur kunnen deze bomen wel 30 meter hoog worden. Doordat ze langzaam groeien, blijven ze lang onder de tien meter en daarom is een amberboom ook te planten in middelgrote tuinen.

    Waar kan ik de amberboom planten?
    De amberboom komt van nature voor in moerasachtige gebieden en staat het best in vochtige grond. Hij heeft geen bijzondere verzorging nodig. Wil je een amberboom kopen? Klik dan op de bestelknop bovenaan de pagina.

    Hoe moet ik de amberboom snoeien?
    Om een mooie kroon te vormen, kun je in juni lage takken verwijderen. Kijk in het boekje ‘Snoeien in detail’ voor de werkwijze of schakel een hovenier in. je kutn op onze website ook vinden hoe je dikke takken kunt afzagen, gebruik daarvoor altijd goed snoeigereedschap.

     

     

    Doorgaan met lezen »
  4. De populairste boom: catalpa

    De trompetboom en boltrompetboom
    De trompetboom is oorspronkelijk uit Zuid-Europa.  Catalpa is één van de bomen met het grootste blad in ons klimaat kan groeien. Het blad is hartvormig, groen van kleur en bladverliezend in de winter.

    De trompetboom en boltrompetboom zijn beide catalpa’s maar hebben toch hele andere eigenschappen. De boltrompetboom groeit, zoals zijn naam het eigenlijk al zegt, in een bolvorm. De groene trompetboom is een vrij uitgroeiende boom.

    De boltrompetboom bloeit niet. De vrij uitgroeiende trompetboom krijgt in juli witte bloemtrossen. Na de bloei krijgt deze boom peulen.

    Waarom een trompetboom - catalpa?

    • De grote bladeren zorgen voor schaduw in je tuin of op je balkon
    • Lange levensverwachting
    • Winterhard
    • Laten zich goed snoeien en is hierdoor compact te houden
    • Groeit goed in vrijwel iedere bodem.

    Catalpa op een balkon of dakterras
    Het is mogelijk om een groene trompetboom op je balkon of dakterras te houden. De groene trompetboom groeit namelijk goed in een grote pot.  De boom is ideaal als je graag wat meer schaduw wilt hebben.

    Plant je de groene trompetboom in een pot, zorg dan voor een stevige pot zodat de boom niet snel omwaait. Een goede afwatering van de pot is belangrijk. Controleer of de pot aan de onderkant een aantal gaten heeft, zodat het water weg kan stromen. Is dit niet het geval dan kun je zelf een aantal gaten boren.

    Voor een optimale afwatering kun je de pot vullen met kleikorrels. Vervolgens vul je de pot aan met potgrond en plaats je de groene trompetboom. Vergeet de boom in de pot geen water te geven!

    Soorten
    Bovenstaand zijn een aantal soorten trompetbomen kort benoemd. De vrij uitgroeiende, bolvorm en een trompetboom met geel en met groen bord. Onderstaand worden de soorten kort toegelicht. Door op de benaming te klikken, worden foto’s en een kostenoverzicht/maten van de boom zichtbaar.

    • Catalpa bignonioides
      De Catalpa bignonioides is de vrij uitgroeiende trompetboom. Snoei je deze boom niet dan kan hij een hoogte en breedte van ongeveer 10 meter krijgen. De boom is dus geschikt voor een middelgrote en grote tuinen. De boom bloeit in juli en krijgt na de bloei peulen. De bladkleur van de boom is groen.
    • Catalpa bignonioides ‘Nana’ is de boltrompetboom. Deze boom is een ideale boom voor kleine tuinen. De boom bloeit niet, waardoor het blad en de compacte vorm de grootste sierwaarde zijn van de boom. De kleur van het blad is groen.
    • Catalpa bignonioides ‘Aurea’ is een goudgele bolcatalpa. De boom bloeit wit en krijgt na de bloei peulen die tot in de winter aan de boom blijven hangen. Wel moet gezegd worden dat bloemen pas na enkele jaren aan de boom verschijnen.

    Aanplanten
    Bij het aanplanten van een Catalpa is het belangrijk dat de plantgat groot genoeg is. Het beste kun je er voor zorgen dat de plantgat ongeveer 1/3 groter is de kluit.

    Gebruik aanplantgrond bij het aanplanten. Dit zorgt voor een betere beworteling van de boom. De aanplantgrond kun je in het plantgat mengen met de bestaande grond. Per boom heb je ongeveer een zak aanplantgrond nodig van 40 liter.

    De eerste jaren moet de boom zich goed gaan wortelen in de grond, waardoor de boom extra steun nodig heeft van boompalen. Door de boom met boomband te bevestigen aan twee boompalen zorg je ervoor dat de boom stevig staat en minder snel schuin gaat groeien door de wind.

    Kopen
    Een trompetboom of Catalpa kun je het gehele jaar aanplanten, mits het niet vriest. In het najaar t/m vroeg in het voorjaar kun je de boom met kale wortel aanplanten. Een Catalpa in pot kun je het gehele jaar aanplanten, dus ook in de zomer. Geef de boom na de aanplant wel genoeg water!

    Doorgaan met lezen »
  5. Je gazon boosten?

    Herstel de kale plekken in je gazon snel en langdurig
    Kale plekken kunnen een gazon behoorlijk ontsieren. Ze zijn vaak het gevolg van een strenge winter, een droge zomer, een engerlingenplaag of een te zware belasting van je grasmat. Een verticuteerbeurt laat soms ook haar sporen na, om nog maar te zwijgen van overenthousiaste huisdieren of ongewenste bezoekers zoals mollen, engerlingen of emelten. Herstel de kale plekken in je gazon, en voorkom dat ze worden ingenomen door mos of onkruid.

    Hoe kale plekken herstellen?

    Maai het gazon en maak de grond van de kale plekken indien nodig wat los.

    Zaai DCM Graszaad Plus Herstel over de kale plek.

    Dek af met DCM Vivimus® Gazon bodemverbeteraar.

    Druk of rol lichtjes aan.

    Begiet indien nodig en voorkom dat de grond tussen 2 gietbeurten uitdroogt.

    Doorgaan met lezen »