• Gratis levering vanaf 75 euro in België.
  • Contacteer ons
  • Veilig online betalen
  • Leveringstermijn 3 à 7 werkdagen
  • Zaden Gratis Levering 2 werkdagen
Toggle Nav
Winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting

Monthly Archives: Februari 2023

  1. Magnolia's voor altijd!

    Magnolia's zijn bomen die vaak vroeg bloeien, zo spectaculair en gul dat ze sommige kunstenaars hebben geïnspireerd! In het voorjaar en de zomer openen hun delicaat geurende grootbloemige bloemen in uitlopende tulpen of sterren, variërend van zuiver wit tot rozewit en bijna zwartpaars, afhankelijk van de variëteit.

    Er zijn twee hoofdtypen magnolia's: bladverliezende magnolia's, zoals Magnolia soulangeana, die in het vroege voorjaar bloeien en zeer geschikt zijn voor kleine tuinen, en groenblijvende magnolia's, zoals Magnolia grandiflora, die in de zomer bloeien.

    Van kleine struiken van 2,5 tot 5 meter hoog tot grote bomen van 10 tot 20 meter hoog, hun altijd groene sierlijke uiterlijk is geschikt voor tuinen van alle groottes, van de kleinste tot de grootste parken. Door hun veelzijdige karakter en hun weerstand tegen vervuiling zijn ze onmisbaar in stadstuinen.

    Een must in lentetaferelen, ze zijn thuis in natuurlijke tuinen, omringd door voorjaarsbollen; narcissen, botanische tulpen...

    Prachtig in afzondering op een strategische plaats in de tuin om te profiteren van hun uitbundige bloei, in een bloeiende haag of in een groot bed in gezelschap van heidestruiken zoals Rhododendrons en Camelia's, kleine Magnolia's zoals M. stellata kunnen ook in potten op een terras worden gekweekt.

    Ze groeien gemakkelijk in de zon of halfschaduw, beschut tegen koude en droge wind, in frisse, humusrijke grond met een neutrale of zure tendens, en zijn bovendien zeer winterhard, waardoor ze weinig eisen stellen aan het klimaat.

    Onderhoud, planten en snoeien, hier zijn onze tips voor het succes van uw magnolia's, deze prachtige bloeiende bomen. Van Magnolia grandiflora tot bladverliezende magnolia's, ontdek onze prachtige collectie magnolia's tegen scherpe prijzen.

    • Het geslacht magnolia bestaat uit ongeveer 125 soorten bladverliezende en groenblijvende bomen en struiken, die spontaan groeien in bossen, struiken en rivieroevers in Azië, en van Noord-Amerika tot de zuidelijke tropische gebieden van Zuid- en Midden-Amerika. Magnolia's zijn op grote schaal geacclimatiseerd in onze tuinen en zijn een van de weinige sierheesters die bestand zijn tegen stedelijke luchtvervuiling.
    • De grootbloemige Magnolia of Magnolia grandiflora is de bekendste en grootste van de Magnolia-familie, die onderverdeeld is in twee soorten magnolia's; bladverliezende Magnolia's uit Azië, zoals de Magnolia de Soulanges of Magnolia soulangeana, die in het vroege voorjaar bloeien voordat de bladeren verschijnen, en groenblijvende Magnolia's uit Amerika, die in de zomer bloeien, zoals Magnolia grandiflora, met zijn grote tulpvormige bloemen.
    • De grootte van magnolia's varieert per soort en variëteit. Sommige zijn klein (M.stellata, M (x) loebeneri) en worden niet hoger dan 3 meter, waardoor ze ideaal zijn voor kleine tuinen en grote bakken. De middelgrote zijn tussen de 3 en 5 meter hoog en de grote bomen zoals Magnolia grandiflora kunnen in hun natuurlijke omgeving wel 30 meter hoog worden.
    • Afhankelijk van de variëteit kunnen ze langzaam groeien, vooral in de eerste jaren na het planten, maar hun levensduur wordt alleen geëvenaard door hun levensduur als honderdjarige. En hoe ouder de magnolia's worden, hoe uitbundiger ze bloeien. De groei vertraagt dan soms tot het punt dat hij er stagneert. Het wortelstelsel is plat, vaak ondiep behalve bij de grotere soorten, en vaak verspreid.
    • Magnolia's vormen sierlijke, vertakte bomen met een van nature ronde vorm en een min of meer spreidende, luchtige, opgaande of piramidale groeiwijze. Ze zijn vaak groter dan ze breed zijn en hebben een bossige groeiwijze met mooie, lichte takken die vanaf de basis goed in balans zijn. Sommige groeien op een enkele stam.
    • De magnolia is een van de oudste bloeiende bomen. Of ze nu bladverliezend of groenblijvend zijn, ze hebben allemaal in het voorjaar of de zomer een weelderige tulpvormige of stervormige bloei die de hele plant bedekt.
    • De meeste bladverliezende soorten bloeien vroeg, soms net uit de winter, terwijl de groenblijvers zomerbloeiers zijn, met grote, solitaire, tulpachtige 'bekerbloemen' die van juni tot september verschijnen.
    • Sommige, zoals Magnolia grandiflora, doen er meerdere jaren over om te bloeien, soms wel 5 jaar of meer, terwijl andere, zoals Magnolia x stellata 'Gold Star', in de eerste jaren na aanplant bloeien.
    Doorgaan met lezen »
  2. Top 5 Rijkbloeiende struiken voor structuur in je tuin

    Rijkbloeiende struiken
    Vrijwel altijd vullen vaste planten het grootste deel van de border. Daar is niets mis mee, maar het loont de moeite om ook eens te kijken naar kleinere, rijkbloeiende struiken.


    Vlinderstruik, dwergsering 
    Vanwege hun lange en rijke bloei zijn heesters zoals vlinderstruik en dwergsering en waardevolle aanvulling. Bovendien geven ze de border ‘ruggengraat’ in de winter.


    Wintergroene struiken
    Je hebt ook struiken met mooi blad, die zorgen voor een lange periode van sierwaarde. Met bladhoudende heesters als Abelia, Skimmia of Viburnum tinus ‘Gwenllian’ (tot 120 centimeter) breng je een wintergroene blikvanger in de border. Deze struiken zijn het hele jaar mooi en dat is zeker een voordeel in een wat kleinere tuin. Nog een voordeel: struiken maken een border onderhoudsvriendelijker. Ze hebben geen steun nodig en je hoeft ze niet uit de grond te halen om ze te scheuren.

    Hibiscus syriacus ‘Woodbridge’
    De tuinhibiscus is een middelgrote struik, die opvalt vanwege de late bloei. De grote, rozerode bloemen hebben een rood hart. ‘Blue Chiffon’ is een nieuwe cultivar met halfgevulde, violetblauwe bloemen. Bij voorkeur niet te veel snoeien, dan blijft de natuurlijke groeivorm behouden.
    Hoogte: tot 2,5 m; bloei: aug-okt.

    Hydrangea paniculata pinky winky

    Een redelijk compacte pluimhortensia met wat lossere bloempluimen, die van wit naar roze kleuren. Vaak met een nabloei tot in oktober. Kan elk voorjaar sterk worden gesnoeid en is daarom makkelijk te combineren met vaste planten.
    Hoogte: tot 1,5 m; bloei: juli-sep.

    Sambucus nigra black lace

    Een vlier met donker, kantachtig ingesneden blad en kleine witte tot roze bloemen in brede schermen. Later zwarte bessen. Kan uitgroeien tot een forse struik. Bij regelmatig terugsnoeien in het vroege voorjaar blijft hij compacter.
    Hoogte: tot 4 m; bloei: juni-juli.


    Viburnum plicatum ‘Mariesii’

    De bloemen van de Japanse sneeuwbal zitten in vlakke schermen met langs de rand een krans van grotere, steriele bloemen. Soms volgen er rode bessen. Kan 2 m breed worden, met bijna horizontaal geplaatste takken. Fraaie herfstkleur.
    Hoogte: tot 2 m; bloei: mei-juni.

    Abelia x grandiflora

    Een brede, wintergroene struik met donkergroen, glimmend blad aan rode takken. De kleine bloemen zijn wit tot lichtroze en geven een bescheiden effect, maar de bloeiperiode is lang. De cultivar ‘Edward Goucher’ (100 cm) bloeit roze. Abelia kan ’s winters invriezen maar loopt bijna altijd weer uit.
    Hoogte: tot 2 m; bloei: juni-okt.

    Doorgaan met lezen »
  3. Top 5 romantische planten voor Valentijnsdag

    Wat als je je geliefde dit jaar eens een tuinplant cadeau geeft? Daar kan hij/zij een veel langere poos van genieten. En het kan heel romantisch zijn. Denk aan de favoriete plant van je lief in een pot. Behalve de bekende rozen, is er nog volop keuze, daarom hebben we speciaal voor Valentijn een top 5 samengesteld van tuinplanten die iets met liefde te maken hebben.

    1. Brandende liefde (Lychnis)
    De Lychnis chalcedonia is een vrolijke winterharde tuinplant met dieprode bloemen in de zomermaanden. Alleen al om de naam (Brandende liefde) hoort hij in dit rijtje thuis. Het is een uniek cadeau en kan zowel in pot als in de grond. Zet hem in de zon of halfschaduw voor het mooiste resultaat.
    2. Afrikaanse lelie (Agapanthus)
    De Agapanthus komt uit het Grieks en betekent 'Bloem van de liefde'. Niet alleen om die reden hoort hij in dit rijtje thuis. De Afrikaanse lelie is namelijk een uitbundig bloeiende vaste plant en staat de hele zomer prachtig in bloei. Verkrijgbaar met witte of paarse bloemen, zoals deze Agapanthus africanus 'Blue Umbrella'. Plant op een warm en zonnig plekje in goed doorlatende grond.
    3. Passiebloem (Passiflora)
    Passiebloem komt oorspronklijk uit Zuid-Amerika. Het is een erg bijzondere klimplant om cadeau te geven. Daarnaast blijkt de bloem een geneeswerkende kracht te hebben voor het hart en tegen stress. Plant deze klimmer op een zonnige en beschutte plek. Zet de plant in de winter binnen, of zorg voor bescherming bij de voet.
    4. Sering
    Met een sering hoef je niet lang te wachten tot de prachtige bloei. Deze heester bloeit namelijk vaak al in april en mei. De syringa vulgaris heeft de grootste bloemen die het sterkst geuren. Wist je dat de sering symbool staat voor het geluk en de onschuld van de eerste liefde?
    Bijvoorbeeld de bijzonder mooie Syringa vulgaris 'Sensation' Plant de sering op een zonnig plekje in een kalkrijke en lichtzure grond.
    5. Hibiscus
    De uitbundigheid van de bloei van de Hibiscus laat het al zien, de hibiscusbloem staat symbool voor uitzonderlijke schoonheid, vreugde en liefde. Bijvoorbeeld de Hibiscus syriacus 'Red Heart', deze bloeit met grote witte bloemen met een rood hart in het midden. Deze heester bloeit van juli tot ver in oktober.
    Doorgaan met lezen »
  4. Graag vlinders in je tuin?

    De vlinderstruik heet niet voor niets een vlinderstruik! Als je graag vlinders in je tuin hebt, raden wij je echt aan om deze te planten. En niet alleen de vlinders kunnen ervan genieten: u ook!

    De bloemen geven een heerlijke geur af, die je goed ruikt als je langs de plant loopt of als het een beetje waait. Daarnaast zien ze er ook mooi uit, dus plant de vlinderstruik vooral in de buurt van een terras of op een plek die je vanuit je huis goed kunt zien.

    Als de buddleja in juli begint te bloeien, komen er meteen allerlei soorten vlinders op af om nectar te halen. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen weg, zodat er meer energie naar nieuwe bloemen kan gaan. Als het je meezit, heb je dan tot september bloemen.

    Er bestaan ook vroegbloeiende soorten. Als je die samen plant met een vlinderstruik die wat later bloeit, kun je de bloei mooi spreiden en kun je extra lang van de planten genieten.

    Vlinderstruik snoeien
    In maart snoei je de struik terug door de lange scheuten terug te knippen tot zo’n 30 of 40 centimeter boven de grond. De scheuten die daar uit groeien, brengen de komende zomer bloemen voort. Snoei je niet, dan verwildert de struik, wordt hij veel te groot en komen alleen bovenin de struik bloemen voor.

    De normale struiken worden al snel 2 tot 2,5 meter lang in de zomer. Is dat te hoog voor jouw tuin? Er zijn ook laagblijvende struiken te koop (80 centimeter). Die zijn ook geschikt voor in een pot op het terras of een balkon.

    De beste standplaats voor een vlinderstruik
    Vlinderstruiken staan graag op een zonnige en beschutte plek. Hoe meer zon, hoe groter de bloemen. De plant kan ook prima op een rotsachtige bodem staan, maar heeft wel behoefte aan een kalkhoudende grond.

     

    Doorgaan met lezen »