• Gratis levering vanaf 75 euro in België.
  • Contacteer ons
  • Veilig online betalen
  • Leveringstermijn 3 à 7 werkdagen
  • Zaden Gratis Levering 2 werkdagen
Toggle Nav
Winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting

Monthly Archives: Maart 2023

  1. Een blikvanger in je tuin? De hortensia

    Hortensia 'Annabelle'
    De Hydrangea arborescens 'Annabelle', ook wel hortensia ‘Annabelle' genoemd, is ondertussen een klassieker onder de hortensia’s. De Annabelle is een grote struik met grote, witte, ronde bloemen die lang mooi blijven. Deze tuinhortensia is winterhard en geeft elk jaar bloemen.

    Het is een zomerbloeier (juli-augustus) die zich zowel in de schaduw als in halfschaduw goed voelt. In de nazomer en het begin van de herfst kent de Annabelle een roomkleurige en groene uitbloei. Snoei tegen het einde van de winter.


    Een hortensia planten op de juiste standplaats
    Voor je kan beginnen planten moet je natuurlijk eerst een hortensia kopen. Welke je kiest, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Zoals gezegd is de Annabelle een populaire keuze maar ook de andere soorten hortensia’s zijn meer dan de moeite waard. Welke je ook kiest, het is belangrijk dat je gezonde plantjes koopt, d.w.z. zonder bruine of dorre bladeren.

    Waar?
    Halfschaduw is de ideale standplaats voor een hortensia, maar je kan hem ook in de schaduw planten. Sommige soorten (zoals de Annabelle) verdragen flink wat zonlicht (als er voldoende water wordt gegeven). Toch plant je een hortensia best in het noorden of westen voor de beste kans op succes.

    Wanneer?
    Je kan hortensia’s planten op zowat elk moment van het jaar (als het niet vriest) maar de beste periode is, net zoals voor het snoeien van de hortensia, in maart-april.

    Andere soorten hortensia
    Naast de Hydrangea Annabelle bestaan er nog tal van andere, mooie soorten hortensia:

    • Hydrangea macrophylla. Deze zomerbloeiende hortensia is verkrijgbaar in verschillende kleuren en bloeivormen. Er zijn varianten met een grote, bolle bloei met vooral steriele bloemen of varianten met een sering-vormige bloei. ‘Ayesha’ is een seringbloemige cultivars met een mooie witte bloei. Minder winterhard. Houdt van een beschutte plek.
    • Hydrangea paniculata. Grote heester met donkergroen blad. ‘Grandiflora’ vormt grote, kegelvormige pluimen witte bloemen die tegen het einde van de zomer verkleuren naar rozerood. ‘Unique’ is een gelijkaardige cultivar met nog grotere bloemen.
    • Hydrangea involucrata. Mooi gevormd, licht- tot donkergroen blad. Deze hortensia houdt van een plek in de zon of in de lichte schaduw. Ze vertoeft graag in voedzame, vochthoudende, maar toch goed doorlatende grond. ‘Hortensis’ bloeit op het einde van de zomer met trossen roomkleurige, roze en groene bloemen.
    •  

    Hoe?
    Maak een ruim plantgat, ca. 2x zo breed en diep als de pot groot is.
    Vul het plantgat voor de helft met compost en potgrond.

    Verzorging van de hydrangea: zo moet je een hortensia snoeien
    Snoei in februari-maart tot op een drietal ogen of zo’n vijftiental centimeter van de grond. Een hydrangea bloeit op jong hout en mag dus elke lente helemaal kort geknipt worden. Verwijder de uitgebloeide bloemen.

    Doorgaan met lezen »
  2. Uw tuin klaarmaken voor de lente: waar moet u beginnen?

    De lente wordt vaak geassocieerd met het schoonmaken en opruimen van het huis. Maar de komst van het zomerseizoen betekent ook leven in de tuin, de eerste momenten op het terras, een gezellig balkon en de bloei van planten.


    Wanneer moet u uw tuin voorbereiden op de lente?

    Het slechte weer van de herfst, de kou van de winter en de strenge vorst laten vaak veel sporen na in de tuin. Zodra de winter voorbij is, kunt u de schade van het winterseizoen herstellen en uw tuin er weer als nieuw uit laten zien. Maart, april en mei zijn de belangrijkste maanden van het jaar voor de vegetatie. Vanaf maart moet u beginnen met tuinieren: schoonmaken, snoeien, dode bladeren verzamelen, enz. De winter moet worden schoongeveegd om de lente te verwelkomen.

    Hoe maak je je tuin klaar voor de lente

    Om uw tuin klaar te maken voor de lente, moet u het juiste materiaal in handen krijgen. Gereedschap om te snoeien, een snoeischaar, handschoenen om onkruid op natuurlijke wijze te verwijderen, een spade om de grond te verbeteren... Zodra het beste gereedschap is verzameld, moet u uw tuin stap voor stap opknappen. Begin met de bomen en hun dode takken, wied vervolgens de tuin en bereid de grond voor op het planten van toekomstige planten voordat u de beplanting voor de moestuin organiseert.


    In maart dode takken en beschadigde stammen terugsnoeien

    Hiervoor moet u eerst snoeien en terugsnoeien. De planten hebben in deze winterperiode soms veel te lijden gehad, wat niet erg bevorderlijk is voor de ontwikkeling van planten en struiken. U kunt dan dode of beschadigde takken of droge stengels terugsnoeien. Neem de tijd om deze snede met een snoeischaar te maken, zodat de plant bij het teruggroeien geen last heeft van dit deel.


    Bereid de grond voor op de lente met wieden

    Het heeft geen zin om beplanting te plannen als uw grond er niet klaar voor is. Daarom moet u de grond wieden en schoonmaken. Door onkruid te verwijderen, geeft u de grond rust en regeneratie. In plaats van deze voedingsstoffen onnodig aan te spreken om nutteloze planten te voeden, zal hij zijn energie sparen om nieuwe gewassen te kunnen herbergen.


    De grond van uw voorjaarstuin voorbereiden op vaste planten

    Draai de grond om met spaden of met een grondfrees als u een groot perceel hebt. Dit breekt de kluiten en maakt de grond losser. Hij zal beter belucht zijn en u zult minder moeite hebben om in het voorjaar te planten. Herdefinieer uw gewassen! Om de bodem niet uit te putten, is het raadzaam de plaats van uw gewassen van jaar tot jaar te veranderen. Roteer uw gewassen om de bodem rust te gunnen, want niet alle planten hebben dezelfde behoeften. Als u een schoon gazon wilt beginnen, keer de grond dan om, zodat u op zonnige dagen kunt planten. En als u de grond aantrekkelijker wilt maken, kunt u ook een gat graven voor een kleine tuinvijver! Dit is de beste tijd hiervoor.


    Snoei fruitbomen voor een betere opbrengst in het voorjaar

    Fruitbomen moeten worden gesnoeid voor een betere opbrengst in het voorjaar en de zomer. Door u te concentreren op bepaalde takken kunnen de vruchten zich ontwikkelen en groter worden. Snoei ook uw rozenstruiken terug, die deze opfrisbeurt zullen waarderen. Dit snoeien zal uw tuin ook een duidelijker uitzicht geven. U zult er met plezier naar kijken, ook al zijn de bloemen en vruchten nog niet aanwezig.

     

    Bereid de moestuin vanaf maart voor met zaden en zaailingen

    Dat het nog koud is, betekent niet dat je niet moet beginnen met planten, zodat je moestuin je vanaf het begin van de zomer van groenten kan voorzien! Ontkiem je aardappelen in je kelder of begin je bollen te planten als je een beschutte, warme plek hebt. Begin uw gewassen in potten met een mengsel van aarde en zand. Zo zijn uw planten klaar om te bloeien zodra de eerste dagen van de lentezon aanbreken! Denk er ook aan uw zaden te bestellen en uw zaaien te plannen.

     

     

    Doorgaan met lezen »
  3. Top 10 Vaste Planten

    Vaste planten zorgen voor verrassende en veelzijdige bloemfeesten. Het lijkt misschien alsof ze dood gaan in de winter, maar ze blijven ondergronds leven. Vanaf het voorjaar verrassen ze je weer met nog mooiere en sterkere bloemen. Ieder jaar ziet je tuin er net weer even anders uit. Dat maakt vaste planten zo leuk.

    Top 10

    1. Geranium 'Rozanne' - Ooievaarsbek

    2. Liriope muscari - Leliegras

    3. Salvia nemorosa - Salie

    4. Lavandula angustifolia 'Hidcote' - Lavendel

    5. Anemone - Vrouwenmantel

    6. Verbena bonariensis - IJzerhard

    7. Nepeta faassenii - Kattenkruid

    8. Echinacea purpurea - Zonnehoed

    9. Agastache 'Black Adder' - Anijs- of Dropplant

    10. Armeria maritima 'Splendens' - Engels gras

     

    Enkele tips

    -Let bij het beplanten van je tuin niet alleen op kleur en geur, maar ook op vorm en hoogte. Afwisseling in soorten en maten maakt een border spannend.
    -Is de grond in je tuin niet zo vruchtbaar? Geef tijdens het groeiseizoen wat mest aan de vaste planten voor het mooiste bloeiresultaat.
    -Verwijder na de bloei de oude bloemen, dan word je beloond met een tweede bloeironde.
    -Weet je niet precies waar je een vaste plant in de tuin wilt zetten? Plant de vaste plant tijdelijk met pot en al in de grond. Daarna kun je beslissen of de plek ook goed is om de plant er aan te planten, zonder dat de wortels stuk gaan. Geef na het planten wat extra water voor een goede groeistart.

    Doorgaan met lezen »
  4. Nu vaste planten planten²?

    Vaste planten en sierstruiken kun je het hele jaar door in pot kopen. Het best koop je ze vóór het groeiseizoen. Dat betekent dus: in de herfst of de winter of het vroege voorjaar. Het beste is als ze voor de winter kunnen vastzetten (wortelen). Koop je vaste planten en sierstruiken in de zomer, dan worden het sprieterige plantjes. Ze zullen wel wat bloeien, maar komen niet echt tot hun recht.

    Het begin van het groeiseizoen
    Als je de plant in januari, februari, maart of april koopt (en uiteraard bij vorstvrij weer in de grond zet), kan de plant meteen aanslaan als het groeiseizoen begint. Vaak kun je dan ook zien of er wel leven in zo’n potje zit. Komt de plant boven, dan gaat hij meteen door als je hem uitplant.

    Een handige richtlijn is: je moet ze uiterlijk geplant hebben voor er blad aan de bomen verschijnt. Dan begint je border ook met groeien. Plant je hem later, dan blijft de plant achter (hij groeit niet gelijk op) en kan in de verdrukking komen in de groeiende border.

    Daarom kun je vaste planten en sierstruiken ook beter niet in de zomer kopen, want dan zijn ze in het voorjaar uitgelopen in het potje en is al een deel van de kracht verloren. Zo’n pot bevat niet genoeg grond en ruimte. Maar plant je hem dan uit, dan krijg je in de herfst een volle plant. Dat is te laat voor dit seizoen; dan heb je pas een jaar later een mooie volle plant.

    Zorg dat je grond goed voorbereidt voordat je de planten koopt en uitplant. Spit mest onder en maak de grond lekker los.

    Moet je planten meteen uitplanten als je ze koopt?
    Het heeft overigens geen haast om de planten na aankoop meteen uit te planten. Misschien staan ze al wel twee jaar in een pot. Maar hoe eerder ze in de volle grond staan, hoe beter ze zullen uitgroeien. Daarom raden we u aan om ze wel zo snel mogelijk uit te planten.

    Kleine tip is om een stukje in de border vrij te maken, en de plantjes met potjes en al op de goede plek neer te zetten. Zo kun je goed de afstand tussen de planten bepalen, en de planten mooi gelijkmatig verdelen, doe niets met de wortels als je de planten uitplant, druk simpelweg iets op de zijkanten van de pot, zodat de plant er makkelijker uit kan. Vervolgens kun je de planten inplanten.

    Meegekomen onkruid
    Belangrijk: kijk goed of er geen onkruid in de potjes zit. Haal dit weg voordat je de plant in de grond zet. Levermos wil bijvoorbeeld nog weleens meekomen, maar dat is echt vervelend om in je tuin te hebben. Let erop dat je het onkruid in de container gooit. Doe je het op de composthoop, dan kun je het alsnog in de tuin krijgen.

    Wat zijn jouw favoriete vaste planten?

    Doorgaan met lezen »