Klein fruit neemt weinig ruimte in beslag, zijn gemakkelijk te kweken in elke tuin en verrukken ons met hun voortreffelijke vruchten! Frambozen, zwarte bessen, rode bessen, bosbessen, bramen, maar ook druiven en kiwi's, vind je in ons assortiment alle soorten die de heerlijkheden van de zomer maken om vers te crunchen of te bewaren in jam, coulis en diepvries. Dankzij hun kleine formaat kunnen ze worden gekweekt in kleine tuinen en zelfs in potten op balkons en terrassen. Ze hebben zon en water nodig en een beetje bemesting, zijn niet erg vatbaar voor ziekten en hoeven meestal niet of nauwelijks gesnoeid te worden.

Kleine vruchten groeien aan kleine struiken. Ze zijn gemakkelijk te kweken en blijven vele jaren in de tuin staan. Frambozen, aalbessen, bosbessen... er is een ruime keuze! Ontdek hoe je ze in de tuin kunt planten. 

Waar ze te planten?

Om deze kleine fruitbomen te planten, kies je een zonnige of halfschaduwrijke plek, beschermd tegen harde wind.

Sommige soorten, zoals frambozen en bramen, zullen op een steun moeten worden getraind. Andere soorten, zoals rode bessen of zwarte bessen, hebben een halfstruikachtige groeiwijze en kunnen gebruikt worden om een kleine gulzige haag in de tuin of aan de rand van een moestuin te maken.

Bosbessen kunnen geïntegreerd worden in een bed met zure grond, samen met rhododendrons, azalea's, hortensia's of heide. Tot slot moet je weten dat de meeste kleine vruchten ( frambozen, bosbessen, enz.) in potten gekweekt kunnen worden, zodat je op een terras of balkon kunt genieten van de smaken van de zomer.

Het is vaak het beste om minstens twee planten te planten om de vruchtvorming te bevorderen.

In welke grond?

Klein fruit heeft rijke, lichte en goed gedraineerde grond nodig. Verrijk de tuingrond met potgrond of goed verteerde mest. Sommige planten doen het goed in zure grond, zoals bosbessen en veenbessen. Voeg in dit geval heide of veenmos toe aan de tuingrond.

Wanneer bessen planten?

Planten kun je het beste in de herfst doen, vooral voor planten met blote wortel. Containerplanten kunnen het hele jaar door geplant worden, behalve in perioden van grote hitte en vorst, maar in het voorjaar moet er meer water gegeven worden om een goede groei te garanderen.

Hoe plant je klein fruit?

Week de kluit even in water voor het planten of snoei de wortels als het een plant met blote wortel is. Graaf een gat (3 keer het volume van de kluit), plaats de plant en bedek met aarde. Goed inpakken en water geven.

Hoe ze te verzorgen?

Plaats een mulch aan de voet van de struiken. Voeg elk jaar in het voorjaar een beetje compost of potgrond toe, waarbij je erop let dat je de wortels niet beschadigt. Het kan nodig zijn een beschermingsnet tegen vogels te plaatsen, vooral op aardbeiplanten. Kleine vruchten zijn gemakkelijk te kweken en over het algemeen weinig gevoelig voor ziekten. Snoei, indien nodig, met inachtneming van de eisen van elke soort.