Magnolia's zijn bomen die vaak vroeg bloeien, zo spectaculair en gul dat ze sommige kunstenaars hebben geïnspireerd! In het voorjaar en de zomer openen hun delicaat geurende grootbloemige bloemen in uitlopende tulpen of sterren, variërend van zuiver wit tot rozewit en bijna zwartpaars, afhankelijk van de variëteit.

Er zijn twee hoofdtypen magnolia's: bladverliezende magnolia's, zoals Magnolia soulangeana, die in het vroege voorjaar bloeien en zeer geschikt zijn voor kleine tuinen, en groenblijvende magnolia's, zoals Magnolia grandiflora, die in de zomer bloeien.

Van kleine struiken van 2,5 tot 5 meter hoog tot grote bomen van 10 tot 20 meter hoog, hun altijd groene sierlijke uiterlijk is geschikt voor tuinen van alle groottes, van de kleinste tot de grootste parken. Door hun veelzijdige karakter en hun weerstand tegen vervuiling zijn ze onmisbaar in stadstuinen.

Een must in lentetaferelen, ze zijn thuis in natuurlijke tuinen, omringd door voorjaarsbollen; narcissen, botanische tulpen...

Prachtig in afzondering op een strategische plaats in de tuin om te profiteren van hun uitbundige bloei, in een bloeiende haag of in een groot bed in gezelschap van heidestruiken zoals Rhododendrons en Camelia's, kleine Magnolia's zoals M. stellata kunnen ook in potten op een terras worden gekweekt.

Ze groeien gemakkelijk in de zon of halfschaduw, beschut tegen koude en droge wind, in frisse, humusrijke grond met een neutrale of zure tendens, en zijn bovendien zeer winterhard, waardoor ze weinig eisen stellen aan het klimaat.

Onderhoud, planten en snoeien, hier zijn onze tips voor het succes van uw magnolia's, deze prachtige bloeiende bomen. Van Magnolia grandiflora tot bladverliezende magnolia's, ontdek onze prachtige collectie magnolia's tegen scherpe prijzen.

  • Het geslacht magnolia bestaat uit ongeveer 125 soorten bladverliezende en groenblijvende bomen en struiken, die spontaan groeien in bossen, struiken en rivieroevers in Azië, en van Noord-Amerika tot de zuidelijke tropische gebieden van Zuid- en Midden-Amerika. Magnolia's zijn op grote schaal geacclimatiseerd in onze tuinen en zijn een van de weinige sierheesters die bestand zijn tegen stedelijke luchtvervuiling.
  • De grootbloemige Magnolia of Magnolia grandiflora is de bekendste en grootste van de Magnolia-familie, die onderverdeeld is in twee soorten magnolia's; bladverliezende Magnolia's uit Azië, zoals de Magnolia de Soulanges of Magnolia soulangeana, die in het vroege voorjaar bloeien voordat de bladeren verschijnen, en groenblijvende Magnolia's uit Amerika, die in de zomer bloeien, zoals Magnolia grandiflora, met zijn grote tulpvormige bloemen.
  • De grootte van magnolia's varieert per soort en variëteit. Sommige zijn klein (M.stellata, M (x) loebeneri) en worden niet hoger dan 3 meter, waardoor ze ideaal zijn voor kleine tuinen en grote bakken. De middelgrote zijn tussen de 3 en 5 meter hoog en de grote bomen zoals Magnolia grandiflora kunnen in hun natuurlijke omgeving wel 30 meter hoog worden.
  • Afhankelijk van de variëteit kunnen ze langzaam groeien, vooral in de eerste jaren na het planten, maar hun levensduur wordt alleen geëvenaard door hun levensduur als honderdjarige. En hoe ouder de magnolia's worden, hoe uitbundiger ze bloeien. De groei vertraagt dan soms tot het punt dat hij er stagneert. Het wortelstelsel is plat, vaak ondiep behalve bij de grotere soorten, en vaak verspreid.
  • Magnolia's vormen sierlijke, vertakte bomen met een van nature ronde vorm en een min of meer spreidende, luchtige, opgaande of piramidale groeiwijze. Ze zijn vaak groter dan ze breed zijn en hebben een bossige groeiwijze met mooie, lichte takken die vanaf de basis goed in balans zijn. Sommige groeien op een enkele stam.
  • De magnolia is een van de oudste bloeiende bomen. Of ze nu bladverliezend of groenblijvend zijn, ze hebben allemaal in het voorjaar of de zomer een weelderige tulpvormige of stervormige bloei die de hele plant bedekt.
  • De meeste bladverliezende soorten bloeien vroeg, soms net uit de winter, terwijl de groenblijvers zomerbloeiers zijn, met grote, solitaire, tulpachtige 'bekerbloemen' die van juni tot september verschijnen.
  • Sommige, zoals Magnolia grandiflora, doen er meerdere jaren over om te bloeien, soms wel 5 jaar of meer, terwijl andere, zoals Magnolia x stellata 'Gold Star', in de eerste jaren na aanplant bloeien.