ITOH pioenen, tuinplanten met magische bloemen.

ITOH pioenen komen voort uit een kruising tussen lactiflora (gewone pioen) en de suffruticosa (boompioen).  Hierdoor heeft een ITOH pioen de beste eigenschappen gekregen van beide pioentypes.  Een rijke bloei met grote bloemen zoals boompioenen, sterke bloemstelen die niet omvallen bij regen of wind en een donkergroene fijn bladerdek, die niet of weinig gevoelig is voor ziektes en plagen. Hierdoor groeit de plant onder de grond als een gewone pioenroos en boven de grond als een boompioen.  Dit creëert de ultieme pioenroos voor uw tuin met een hoge sierwaarde.  Het zijn vaste planten voor een gematigd klimaat en hebben dus ook een periode van vrieskou nodig om optimaal te kunnen bloeien in de late lente. Het zijn zeer gemakkelijke planten, en echte survivals. ITOH pioenen hebben een grote sierwaarde tot in de herfst met oranje, gele herfstkleuren.  De ITOH pioenen die worden aangeboden door Boom en Plant zijn 5 jarige planten opgepot vanuit blote wortel eind december, afkomstig uit vollegrondsteelt te Heze in China.  Onze verkoopperiode van pioenen start vanaf half januari tot einde voorraad.   Lees hier verder onze tips over aanplanting en verzorging van deze magische planten.

Welk bodemtype is nu het best?

ITOH pioenrozen geven de voorkeur aan een neutrale pH van de grond. De ideale Ph waarde is 6.8.  De vlezige wortels van pioenen verdragen geen natte standplaats tijdens de winter.  Ze groeien in elke redelijke tuingrond waar extra humus is toegevoegd. Vooral in zware klei- of zandgrond raden we Verta aanplantgrond 50 L aan.  Dit een meerwaarde ter verbetering van de waterhuishouding of voedsel opname. 

De ideale plaats voor uw ITOH pioen.

Een pioen kan zeer oud worden, 50 jaar is geen uitzondering.  Daarom is de juiste locatie belangrijk vanaf de eerste dag.  Bij het verplanten van exemplaren die al vele jaren op dezelfde plaats staan kan het gebeuren dat de bloei wegvalt voor enkele jaren. Zorg voor voldoende ruimte: een plantafstand van 80cm voor een compacte pioen tot 1m voor een grotere variëteit is aangeraden.  Plant pioenen niet onder bomen of struiken, maar zorg voor een plaats in de zon en een luchtige plek.  Een pioen heeft minimaal 6 zon uren per dag nodig, liefst meer.

Verzorging

  • Knip de uitgebloeide bloemen uit.
  • Controleer vooral het eerste jaar of uw pioen voldoende vocht heeft tijdens hete zomerdagen. Geef indien nodig één of tweemaal per week voldoende water, i.p.v. meermaals een beetje.
  • Snij voor de winter het loof af op 10 tot 15 cm en verwijder dit.  Het is mogelijk dat er in de herfst al een paar nieuwe knoppen op de stelen groeien, maar om een mooie en stevige koepelvormige struik te verkrijgen, heeft het de voorkeur de stelen terug te snijden tot 10 tot 15 cm boven de grond. De plant zal in de lente opnieuw vanuit de grond nieuwe bloemtakken aanmaken.
  • Ondersteunen van ITOH pioenen is niet nodig. De bloemstelen zijn stevig en vallen niet om bij regen of wind.
  • Na de bloei in juli, kan u deze bijmesten met beendermeel voor een verdere ontwikkeling van nieuwe scheuten. ITOH pioenen hebben grote sierwaarde tot in de herfst met oranje, gele herfstkleuren.  De ITOH pioenen die worden aangeboden door Boom en Plant zijn 5 jarige planten afkomstig uit vollegrondsteelt te Heze in China.  Onze verkoopperiode van boompioenen start vanaf half januari tot einde voorraad.