Rijkbloeiende struiken
Vrijwel altijd vullen vaste planten het grootste deel van de border. Daar is niets mis mee, maar het loont de moeite om ook eens te kijken naar kleinere, rijkbloeiende struiken.


Vlinderstruik, dwergsering 
Vanwege hun lange en rijke bloei zijn heesters zoals vlinderstruik en dwergsering en waardevolle aanvulling. Bovendien geven ze de border ‘ruggengraat’ in de winter.


Wintergroene struiken
Je hebt ook struiken met mooi blad, die zorgen voor een lange periode van sierwaarde. Met bladhoudende heesters als Abelia, Skimmia of Viburnum tinus ‘Gwenllian’ (tot 120 centimeter) breng je een wintergroene blikvanger in de border. Deze struiken zijn het hele jaar mooi en dat is zeker een voordeel in een wat kleinere tuin. Nog een voordeel: struiken maken een border onderhoudsvriendelijker. Ze hebben geen steun nodig en je hoeft ze niet uit de grond te halen om ze te scheuren.

Hibiscus syriacus ‘Woodbridge’
De tuinhibiscus is een middelgrote struik, die opvalt vanwege de late bloei. De grote, rozerode bloemen hebben een rood hart. ‘Blue Chiffon’ is een nieuwe cultivar met halfgevulde, violetblauwe bloemen. Bij voorkeur niet te veel snoeien, dan blijft de natuurlijke groeivorm behouden.
Hoogte: tot 2,5 m; bloei: aug-okt.

Hydrangea paniculata pinky winky

Een redelijk compacte pluimhortensia met wat lossere bloempluimen, die van wit naar roze kleuren. Vaak met een nabloei tot in oktober. Kan elk voorjaar sterk worden gesnoeid en is daarom makkelijk te combineren met vaste planten.
Hoogte: tot 1,5 m; bloei: juli-sep.

Sambucus nigra black lace

Een vlier met donker, kantachtig ingesneden blad en kleine witte tot roze bloemen in brede schermen. Later zwarte bessen. Kan uitgroeien tot een forse struik. Bij regelmatig terugsnoeien in het vroege voorjaar blijft hij compacter.
Hoogte: tot 4 m; bloei: juni-juli.


Viburnum plicatum ‘Mariesii’

De bloemen van de Japanse sneeuwbal zitten in vlakke schermen met langs de rand een krans van grotere, steriele bloemen. Soms volgen er rode bessen. Kan 2 m breed worden, met bijna horizontaal geplaatste takken. Fraaie herfstkleur.
Hoogte: tot 2 m; bloei: mei-juni.

Abelia x grandiflora

Een brede, wintergroene struik met donkergroen, glimmend blad aan rode takken. De kleine bloemen zijn wit tot lichtroze en geven een bescheiden effect, maar de bloeiperiode is lang. De cultivar ‘Edward Goucher’ (100 cm) bloeit roze. Abelia kan ’s winters invriezen maar loopt bijna altijd weer uit.
Hoogte: tot 2 m; bloei: juni-okt.