Een schot in de roos !

Kordes rozen zijn sinds jaar en dag de standaard voor iedere rozenliefhebber die streeft naar een hoogwaardig product.  Door het voortdurend aanbieden van nieuwe soorten kan Kordes terugblikken op een gevulde prijzenkast uit de ganse wereld.  Deze info hebben we voor u dan  ook meegeven onder de kenmerken van de planten.  Kordes is al meer dan 15 jaar gestopt met het gebruik van fungiciden op hun proefterreinen. Hierdoor kunnen de onderzoekers elke variëteit karakteristiek nauwkeurig beoordelen.  Dit heeft er toe geleid dat alleen de gezondste rozen onder de duizenden proefplanten op de markt zijn gekomen.  In ons gamma hebben we de rozen onderverdeeld in verschillende categorieën.  Ieder categorie heeft zijn specifieke kenmerken. 
Ontdek ons gamma!

 

Wat is de ideale standplaats voor mijn rozen?

Rozen gedijen het liefst op een standplaats met veel zon (5 tot 6 uur direct zonlicht per dag) en een vochthoudende voedselrijke bodem.  Bij het planten raden we u aan om voldoende ruimte te houden tussen de rozen. Onvoldoende ruimte zorgt ervoor dat uw rozen gevoeliger zijn aan schimmels en ziektes. 

 

Onze tips voor uw Rozen bij Boom en Plant

  • Wij adviseren u, bij het planten van uw rozen in volle grond, een groot en diep plantgat te maken.  Een plantgat dat minstens 2x zo breed is en 1,5x zo diep is als het wortelgestel. De aarde onderin het plantgat dient goed losgemaakt te worden. Zo kunnen de nieuwe wortels gemakkelijk hun weg zoeken in de aarde. Overtollig water sijpelt dan ook gemakkelijker weg in de grond. Bij voorkeur vermengt u de bestaande grond met ‘Verta aanplanting’.  Plant de roos zo, dat de plaats waar de vertakking begint (oculatie) zo’n 5 cm onder de grond is. Dit is heel belangrijk voor het uitlopen van nieuwe takken uit de slapende ogen die onder de grond aanwezig zijn, vooral na een strenge winter. Door de roos wat dieper te planten hebt u ook minder wildopslag.
  • Rozen in pot? Dat kan! Zorg ervoor dat de pot of de kuip ruim genoeg is en dat deze aan de onderkant voorzien zijn van gaten.  Zo kan het overtollig water wegvloeien.  Plant de roos zodanig dat de bovenkant van het wortelgestel minstens 1cm onder de rand van de pot komt.  Vul de rest van de pot aan met goede potgrond en druk deze goed aan.  Geef de plant regelmatig water, want planten in pot drogen sneller uit.
  • Tijdens de bloei kan u uw rozen bijmesten met ‘OSMO rozen’. Dit is heel belangrijk want rozen houden van een voedselrijke bodem.  Rozen vertoeven gedurende meerdere jaren op dezelfde standplaats. Een goede bodemstructuur is nodig. Gebruik daarom minstens één maal per jaar een bodemverbeterend middel als  ‘OSMO Gedroogde mest’. Dit houdt de bodemstructuur op peil en bevordert de opname van de voedingselementen. 
  • De meest voorkomende schimmelziektes bij rozen zijn meeldauw, roest en sterroetdauw. Voorkomen is beter dan genezen.  Een schimmel heeft vocht nodig om zich te ontwikkelen.  Geef daarom bij voorkeur onderaan de plant water aan de voet van de rozenplant.  Het blad blijft dan droog.  Indien u bovenop de plant water geeft, doe dit bij voorkeur ’s morgens.  Dan heeft de bladeren nog heel de dag om te drogen.
  • Eind november is de ideale periode om uw rozen winterklaar te maken. Snoei uw rozen in op een 50 cm. Snoei ze niet korter, want slapende ogen onderaan de struik zullen gaan uitlopen als er zich nog mooie dagen aanbieden.  Ruim zoveel mogelijk de afgevallen rozenbladeren op.  Zo zorgt u ervoor dat aanwezige schimmelsporen niet kunnen overwinteren. .  In het voorjaar kan u uw rozen insnoeien tot 15 à 20 cm boven de grond. Dit zorgt voor verjonging van de rozenstruik. Verwijder dan ook alle dode en zwakke takken.  Snoeien tot 1 cm boven de knop.
  • Wenst u meer bloei? In de zomer tot eind augustus kan u de uitgebloeide bloemen wegsnoeien. Hierdoor zal de roos zijn volledige energie steken in het vormen van nieuwe bloemscheuten in het plaats van het vormen van bottels. Zijn de takken wat te groot, dan kan u deze wat dieper insnoeien maar niet meer dan de helft van de tak.  Op die manier krijgt u ook nieuwe bloemscheuten.
  • Wat met wildgroei? Wildopslag zijn grondscheuten die vanuit de onderstam groeien. U herkent ze aan het blad dat duidelijk anders is dan het blad van uw rozensoort.  Verwijder deze scheut door ze kort aan de basis af te knippen.
  • U kan uw rozen bestellen in pot gedrukt of in Plant-o-fix.
    De pot van de plant-o-fix is vervaardigd uit turf, waar een blote wortel ingedrukt is. Het voordeel van deze pot is, dat u deze samen met uw roos kan planten en dus niet hoeft te verwijderen. Deze pot zorgt ook voor de nodige bescherming van uw rozenwortel. Plant-o-fix is in beperktere mate verkrijgbaar.  Reservaties kunnen via ons contactformulier gemaakt worden.

 

Bij Boom en Plant kan u veilig en vertrouwd uw rozen kopen uit een groot assortiment.  Vindt u de soort niet dat u wenst?  Of hebt u vragen? Gebruik ons contactformulier en dan helpen we  u verder op weg.