De lente wordt vaak geassocieerd met het schoonmaken en opruimen van het huis. Maar de komst van het zomerseizoen betekent ook leven in de tuin, de eerste momenten op het terras, een gezellig balkon en de bloei van planten.


Wanneer moet u uw tuin voorbereiden op de lente?

Het slechte weer van de herfst, de kou van de winter en de strenge vorst laten vaak veel sporen na in de tuin. Zodra de winter voorbij is, kunt u de schade van het winterseizoen herstellen en uw tuin er weer als nieuw uit laten zien. Maart, april en mei zijn de belangrijkste maanden van het jaar voor de vegetatie. Vanaf maart moet u beginnen met tuinieren: schoonmaken, snoeien, dode bladeren verzamelen, enz. De winter moet worden schoongeveegd om de lente te verwelkomen.

Hoe maak je je tuin klaar voor de lente

Om uw tuin klaar te maken voor de lente, moet u het juiste materiaal in handen krijgen. Gereedschap om te snoeien, een snoeischaar, handschoenen om onkruid op natuurlijke wijze te verwijderen, een spade om de grond te verbeteren... Zodra het beste gereedschap is verzameld, moet u uw tuin stap voor stap opknappen. Begin met de bomen en hun dode takken, wied vervolgens de tuin en bereid de grond voor op het planten van toekomstige planten voordat u de beplanting voor de moestuin organiseert.


In maart dode takken en beschadigde stammen terugsnoeien

Hiervoor moet u eerst snoeien en terugsnoeien. De planten hebben in deze winterperiode soms veel te lijden gehad, wat niet erg bevorderlijk is voor de ontwikkeling van planten en struiken. U kunt dan dode of beschadigde takken of droge stengels terugsnoeien. Neem de tijd om deze snede met een snoeischaar te maken, zodat de plant bij het teruggroeien geen last heeft van dit deel.


Bereid de grond voor op de lente met wieden

Het heeft geen zin om beplanting te plannen als uw grond er niet klaar voor is. Daarom moet u de grond wieden en schoonmaken. Door onkruid te verwijderen, geeft u de grond rust en regeneratie. In plaats van deze voedingsstoffen onnodig aan te spreken om nutteloze planten te voeden, zal hij zijn energie sparen om nieuwe gewassen te kunnen herbergen.


De grond van uw voorjaarstuin voorbereiden op vaste planten

Draai de grond om met spaden of met een grondfrees als u een groot perceel hebt. Dit breekt de kluiten en maakt de grond losser. Hij zal beter belucht zijn en u zult minder moeite hebben om in het voorjaar te planten. Herdefinieer uw gewassen! Om de bodem niet uit te putten, is het raadzaam de plaats van uw gewassen van jaar tot jaar te veranderen. Roteer uw gewassen om de bodem rust te gunnen, want niet alle planten hebben dezelfde behoeften. Als u een schoon gazon wilt beginnen, keer de grond dan om, zodat u op zonnige dagen kunt planten. En als u de grond aantrekkelijker wilt maken, kunt u ook een gat graven voor een kleine tuinvijver! Dit is de beste tijd hiervoor.


Snoei fruitbomen voor een betere opbrengst in het voorjaar

Fruitbomen moeten worden gesnoeid voor een betere opbrengst in het voorjaar en de zomer. Door u te concentreren op bepaalde takken kunnen de vruchten zich ontwikkelen en groter worden. Snoei ook uw rozenstruiken terug, die deze opfrisbeurt zullen waarderen. Dit snoeien zal uw tuin ook een duidelijker uitzicht geven. U zult er met plezier naar kijken, ook al zijn de bloemen en vruchten nog niet aanwezig.

 

Bereid de moestuin vanaf maart voor met zaden en zaailingen

Dat het nog koud is, betekent niet dat je niet moet beginnen met planten, zodat je moestuin je vanaf het begin van de zomer van groenten kan voorzien! Ontkiem je aardappelen in je kelder of begin je bollen te planten als je een beschutte, warme plek hebt. Begin uw gewassen in potten met een mengsel van aarde en zand. Zo zijn uw planten klaar om te bloeien zodra de eerste dagen van de lentezon aanbreken! Denk er ook aan uw zaden te bestellen en uw zaaien te plannen.