Wat als je je geliefde dit jaar eens een tuinplant cadeau geeft? Daar kan hij/zij een veel langere poos van genieten. En het kan heel romantisch zijn. Denk aan de favoriete plant van je lief in een pot. Behalve de bekende rozen, is er nog volop keuze, daarom hebben we speciaal voor Valentijn een top 5 samengesteld van tuinplanten die iets met liefde te maken hebben.

1. Brandende liefde (Lychnis)
De Lychnis chalcedonia is een vrolijke winterharde tuinplant met dieprode bloemen in de zomermaanden. Alleen al om de naam (Brandende liefde) hoort hij in dit rijtje thuis. Het is een uniek cadeau en kan zowel in pot als in de grond. Zet hem in de zon of halfschaduw voor het mooiste resultaat.
2. Afrikaanse lelie (Agapanthus)
De Agapanthus komt uit het Grieks en betekent 'Bloem van de liefde'. Niet alleen om die reden hoort hij in dit rijtje thuis. De Afrikaanse lelie is namelijk een uitbundig bloeiende vaste plant en staat de hele zomer prachtig in bloei. Verkrijgbaar met witte of paarse bloemen, zoals deze Agapanthus africanus 'Blue Umbrella'. Plant op een warm en zonnig plekje in goed doorlatende grond.
3. Passiebloem (Passiflora)
Passiebloem komt oorspronklijk uit Zuid-Amerika. Het is een erg bijzondere klimplant om cadeau te geven. Daarnaast blijkt de bloem een geneeswerkende kracht te hebben voor het hart en tegen stress. Plant deze klimmer op een zonnige en beschutte plek. Zet de plant in de winter binnen, of zorg voor bescherming bij de voet.
4. Sering
Met een sering hoef je niet lang te wachten tot de prachtige bloei. Deze heester bloeit namelijk vaak al in april en mei. De syringa vulgaris heeft de grootste bloemen die het sterkst geuren. Wist je dat de sering symbool staat voor het geluk en de onschuld van de eerste liefde?
Bijvoorbeeld de bijzonder mooie Syringa vulgaris 'Sensation' Plant de sering op een zonnig plekje in een kalkrijke en lichtzure grond.
5. Hibiscus
De uitbundigheid van de bloei van de Hibiscus laat het al zien, de hibiscusbloem staat symbool voor uitzonderlijke schoonheid, vreugde en liefde. Bijvoorbeeld de Hibiscus syriacus 'Red Heart', deze bloeit met grote witte bloemen met een rood hart in het midden. Deze heester bloeit van juli tot ver in oktober.