Vaste planten en sierstruiken kun je het hele jaar door in pot kopen. Het best koop je ze vóór het groeiseizoen. Dat betekent dus: in de herfst of de winter of het vroege voorjaar. Het beste is als ze voor de winter kunnen vastzetten (wortelen). Koop je vaste planten en sierstruiken in de zomer, dan worden het sprieterige plantjes. Ze zullen wel wat bloeien, maar komen niet echt tot hun recht.

Het begin van het groeiseizoen
Als je de plant in januari, februari, maart of april koopt (en uiteraard bij vorstvrij weer in de grond zet), kan de plant meteen aanslaan als het groeiseizoen begint. Vaak kun je dan ook zien of er wel leven in zo’n potje zit. Komt de plant boven, dan gaat hij meteen door als je hem uitplant.

Een handige richtlijn is: je moet ze uiterlijk geplant hebben voor er blad aan de bomen verschijnt. Dan begint je border ook met groeien. Plant je hem later, dan blijft de plant achter (hij groeit niet gelijk op) en kan in de verdrukking komen in de groeiende border.

Daarom kun je vaste planten en sierstruiken ook beter niet in de zomer kopen, want dan zijn ze in het voorjaar uitgelopen in het potje en is al een deel van de kracht verloren. Zo’n pot bevat niet genoeg grond en ruimte. Maar plant je hem dan uit, dan krijg je in de herfst een volle plant. Dat is te laat voor dit seizoen; dan heb je pas een jaar later een mooie volle plant.

Zorg dat je grond goed voorbereidt voordat je de planten koopt en uitplant. Spit mest onder en maak de grond lekker los.

Moet je planten meteen uitplanten als je ze koopt?
Het heeft overigens geen haast om de planten na aankoop meteen uit te planten. Misschien staan ze al wel twee jaar in een pot. Maar hoe eerder ze in de volle grond staan, hoe beter ze zullen uitgroeien. Daarom raden we u aan om ze wel zo snel mogelijk uit te planten.

Kleine tip is om een stukje in de border vrij te maken, en de plantjes met potjes en al op de goede plek neer te zetten. Zo kun je goed de afstand tussen de planten bepalen, en de planten mooi gelijkmatig verdelen, doe niets met de wortels als je de planten uitplant, druk simpelweg iets op de zijkanten van de pot, zodat de plant er makkelijker uit kan. Vervolgens kun je de planten inplanten.

Meegekomen onkruid
Belangrijk: kijk goed of er geen onkruid in de potjes zit. Haal dit weg voordat je de plant in de grond zet. Levermos wil bijvoorbeeld nog weleens meekomen, maar dat is echt vervelend om in je tuin te hebben. Let erop dat je het onkruid in de container gooit. Doe je het op de composthoop, dan kun je het alsnog in de tuin krijgen.

Wat zijn jouw favoriete vaste planten?