Gratis verzending binnen België vanaf  €50

Lenteschoonmaak in de tuin

Lenteschoonmaak in de tuin

In de lente zullen heel wat planten beginnen uitlopen, nadat ze de eerst zon hebben gezien. Daarom is het nu, het ideaal moment om de verdroogde broze takken of stengels te verwijderen. Deze hebben voor een mooi wintersilhouet gezorgd maar nu is het tijd voor frisgroene en nieuwe uitlopers.
Vaak heb je niet eens een snoeischaar nodig en kan je de takken zo afbreken, met uitzondering van de houterige planten. Let er wel op dat u deze niet uit de grond trekt, want dit kan de nieuwe jonge scheuten beschadigen. U kan de verdorde takken ter plaatse wat versnipperen. Zo geraakt uw composthoop niet overbelast, na zo’n lenteschoonmaak. Deze versnippering beschermt ook de planten en het is een vorm van composteren.

Bij de opruiming van de borders, is het ook het ideaal moment op planten te splitsen. Planten die te groot zijn geworden, kan u terug wat kleiner maken op deze manier of vermenigvuldigen. Het is ook de ideale gelegenheid om het onkruid te gaan inspecteren. Deze kan u nu heel eenvoudig verwijderen.
Wanneer deze ook gaan beginnen uitlopen, is het uitzaaien heel nabij. Sommige onkruiden kan u gewoon uittrekken (brandnetels, boterbloemen) of met de schoffel verwijderen (straatgras). Andere zoals distels, paardenbloemen, … graaft u best met de wortel uit.

Leg na de opruiming ook een laagje compost, mulch of schors. Zo bent u van een paar soorten onkruid gespaard. Hardnekkige onkruiden zoals bijv. akkerwinde of zevenblad zal toch zijn weg naar boven weten te vinden. Deze kan u verwijderen door regelmatig de wortelstokken uit te graven, want zo vermenigvuldigen ze zich, of in laatste instantie door een sproeistof.