Gratis verzending binnen België vanaf  €50

Onderhoud van rozen

Wanneer plant ik mijn rozen?

In ons gamma kan u uw rozen bestellen in blote wortel, in plant-o-fix of in pot (C).  Wanneer u planten besteld in…

  • Blote wortel, dan kan u deze bestellen van half oktober tot begin april. Reservaties zijn ook mogelijk! Het is heel belangrijk dat de wortels goed bevochtigd blijven en op een koele, windvrije plaats bewaard worden, vooraleer u tot planten overgaat. De dag voor levering worden uw rozen in de kwekerij gerooid en de wortels bevochtigd. Wanneer we uw rozen ontvangen, zorgen we ervoor dat de wortels vochtig blijven. We beschermen deze wortels met zwarte folie en zorgen we voor een correcte bewaring.
  • Pot (C), dan kan u doorheen het jaar uw rozen bestellen en planten. Indien u niet direct tot planten overgaat, zorg er voor dat de rozen voldoende water krijgen.
  • Plant-o-fix, dan kan u deze doorheen het jaar verkrijgen en planten. Reservaties zijn ook mogelijk, want rozen in plant-o-fix zijn in beperktere hoeveelheid verkrijgbaar. De pot van de plant-o-fix is vervaardigd uit turf, waar een blote wortel in gedrukt is. Het voordeel van deze pot is, dat u deze samen met uw roos kan planten en dus niet hoeft verwijderd te worden! Deze pot zorgt ook voor de nodige bescherming van uw rozenwortel.

Waar en hoe plant ik mijn rozen?

Rozen groeien en bloeien het liefst op een zonnige plaats. Een plaats waar uw roos 5 tot 6 uur direct zonlicht per dag krijgt. Zorg voor voldoende ruimte tussen de rozen. Onvoldoende ruimte zorgt ervoor dat uw rozen gevoeliger zijn aan schimmels en ziektes. Bij regenweer en dauw moet de bladeren van de rozen kunnen opdrogen.

Zorg ervoor bij het planten, dat het plantgat minstens 2x zo breed is en 1,5 zo diep is als het wortelgestel. De aarde onderin het plantgat dient goed losgemaakt te worden. Zo kunnen de nieuwe wortels gemakkelijk hun weg zoeken in de aarde. Overtollig water sijpelt dan ook gemakkelijker weg in de grond. Indien u uw rozen wil planten in een schrale bodem, geven wij het advies om uw plantgat extra groot te maken en deze te vullen moet goede potgrondaarde. Indien gewenst kan u nog wat extra meststof toevoegen. Plant de roos zo, dat de plaats waar de vertakking begint (oculatie) zo’n 5 cm onder de grond is. Dit is heel belangrijk voor het uitlopen van nieuwe takken uit de slapende ogen die onder de grond aanwezig zijn, vooral na een strenge winter. Door de roos wat dieper te planten hebt u ook minder wildopslag. Op drogere gronden brengt u het best nog een mulchlaag (organisch materiaal) aan. Deze mulchlaag zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt door de wind of de zon. Indien u rozen plant op een plaats waar eerder rozen gestaan hebben, voeg dan goede potgrond en nieuwe compost toe.Rozen gedijen het liefst op een vochthoudende en voedselrijke grond.

Rozen in pot? Dat kan!

Zorg ervoor dat de pot of de kuip ruim genoeg is en dat deze aan de onderkant voorzien van gaten. Zo kan het overtollig water wegvloeien. Voor een goede drainage kan u onderaan de pot een laagje grind aanbrengen. Plant de roos zodanig dat de bovenkant van het wortelgestel minstens 1cm onde de rand van de pot komt. Vul de rest van de pot aan met goede potgrond en druk deze goed aan. Voorzie de plant regelmatig van water, wanten planten in pot drogen sneller uit

Hoe hou ik mijn rozen gezond?

Zorg ervoor dat uw rozen op de juiste standplaats staan met veel zon en een vochthoudende voedselrijke bodem. Dit maakt uw roos sterker en dus minder gevoelig aan bepaalde ziektes. Een goede standplaats en een goede verzorging zullen ervoor zorgen dat uw rozen zich gaan ontwikkelen tot vitale en krachtige planten. De meest voorkomende plagen zijn bladluizen en spintmijten. Deze hebben een groot aantal natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes. Maar toch zien wij deze liever niet op onze roos. Er zijn daar bestrijdingsmiddelen tegen maar u kan dit ook op een natuurlijke wijze te lijf gaan. Een koude waterstraal kunnen bladluizen en spintmijten niet verdragen. Let op spintmijten zitten aan de onderkant van het blad dus maak deze ook goed nat. De meest voorkomende schimmelziekte bij rozen is meeldauw (witte vlekken op de bladeren en op de bloemknoppen), roest (oranje sporenhoopjes aan de onderkant van de bladeren) en sterroetdauw (onderin de struik, geel blad met paars-zwarte vlekken). Voorkomen is beter dan genezen. Een schimmel heeft vocht nodig om zich te ontwikkelen. Geef daarom bij voorkeur onderaan de plant water aan de voet van de rozenplant. Het blad blijft dan droog. Indien u bovenop de plant water geeft, doe dit bij voorkeur ’s morgens. Dan heeft de bladeren nog heel de dag om te drogen.

Hoe moet ik mijn rozen snoeien?

Een jaarlijkse snoeibeurt zorgt ervoor dat uw struik mooier en voller zal staan met sterke en bloemrijke uitlopers. Er zijn 3 tijdstippen van snoeien:

1). VOORJAAR: Na de vorstperiode is het tijd voor de voorjaarssnoei. Dit zorgt voor de verjonging van de rozenstruik. Verwijder dan ook alle dode en zwakke takken. De stevige takken mag u terugsnoeien tot 15 à 20 cm boven de grond. Gebruik daarvoor een goed en scherpe snoeischaar. Takken die naar binnen groeien mag u ook verwijderen om zo uw plant luchtig te houden.

2). ZOMER: In de zomer tot eind augustus kan u de uitgebloeide bloemen wegsnoeien. Hierdoor zal de roos zijn volledige energie steken in het vormen van nieuwe bloemscheuten in het plaats van het vormen van bottels. Zijn de takken wat te groot, dan kan u deze wat dieper insnoeien maar niet meer dan de helft van de tak. Op die manier krijgt u ook nieuwe bloemscheuten.

3). HERFST: Na de bloei kan u uw roos wat in vorm snoeien. Maar let erop dat u uw roos snoeit tot op 50 cm gerekend vanaf de bodem. Snoei ze niet korter, want slapende ogen onderaan de struik zullen gaan uitlopen als er zich nog mooie dagen aanbieden. En zijn zo vorstgevoeliger!

Wat met wildgroei?

Wildopslag zijn grondscheuten die vanuit de onderstam groeien. U herkent ze aan het blad dat duidelijk anders is dan het blad van uw rozensoort. Verwijder deze scheut door ze kort aan de basis af te knippen.

Hoe bescherm ik mijn rozen tegen de winter?

Eind november is de ideale periode om uw rozen winterklaar te maken. Snoei uw rozen in op een 50 cm. Snoei ze niet korter, want slapende ogen onderaan de struik zullen gaan uitlopen als er zich nog mooie dagen aanbieden. En zijn zo vorstgevoeliger! In het voorjaar kan u uw rozen wat korter gaan snoeien. Ruim zoveel mogelijk de afgevallen rozenbladeren op. Zo zorgt u ervoor dat aanwezige schimmelsporen niet kunnen overwinteren. Dit voorkomt een schimmelinfectie in het voorjaar. U kan uw roos beschermen tegen vorst door ze te ‘aanaarden’. Maak van compost of tuinaarde een heuveltje van ongeveer 15 cm hoog rondom het hart van de roos. De oculatieplaats en de slapende ogen zijn dan goed beschermd tegen de vorst. Neem daarvoor extra aarde en niet de aarde rondom de plant. In het voorjaar kan u dit heuveltje verwijderen en de voorjaarssnoei gaan doen. Bij stamrozen zit de oculatieplaats net onderaan de kroon. Dus dit vraagt een heel andere bescherming. Voor de zekerheid pakt u het best de hele stam met de kroon in met jute, anti-vriesdoek, stro of dennentakken in.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.