Gratis verzending binnen België vanaf  €50

Lavendel

Lavendel, "Zoveel kleuren en geuren"

Lavandula of Lavendel is een immens populaire plant in onze tuinen, bijna in elke tuin wordt wel eens een hoekje Lavendel geplant. Maar wat velen niet weten is dat er zo'n groot assortiment bestaat van lavendel. Hieronder vindt U een groot assortiment van de populaire Lavendelsoorten. De klassieke soorten als 'Munstead', Hidcote', Dwarf Blue' blijven de meest geplante soorten, met elk hun specifiek kenmerk. Voor de echte liefhebbers heeft Boom en Plant vakkundig een uitgebreid gamma samengesteld die U online kan kopen.

En als kers op de taart is Lavendel de ultieme bijen -en hommellokker. Zo helpt U de honingindustrie wat verder.

Een lavendelplant is redelijk snelgroeiend en wordt snel 40 à 50 cm breed. Om een mooi strakke haag te vormen heb je er 3 per lopende meter nodig van de potmaat P9

Om een vlak vol te planten kun je er 5 à 9 /m² zetten, naargelang de soort Lavendel die U plant.

Hoeveel water mag ik mijn Lavendel geven?

Lavendel mag U (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.

Moet ik mijn aangeplante Lavendel bijmesten?

Lavendel heeft behoefte aan speciale meststoffen ontwikkeld op maat voor lavendel. Deze bevatten heel veel kalium en fosfaat (OSMO organische meststof voor lavendel).

Kalium zorgt voor een intense kleur van de bloemen en een betere weerstand tegen ziektes. Fosfaat geeft mooiere en grotere bloemen en een betere wortelontwikkeling. Ook een jaarlijkse bekalking is uitermate belangrijk voor een lavendelstruik. Van nature groeit lavendel ook het best op kalkrijke gronden. Je mag veel kalk gebruiken bij het planten van de lavendel (OSMO Kalk). Hierna voldoet een jaarlijkse onderhoudsbekalking.

Hoe moet ik mijn Lavendel nu snoeien?

Om de Lavendel jaar na jaar mooi te houden is snoeien van groot belang.

De eerste snoeibeurt gebeurt in het voorjaar. Snoei de Lavendel met 2/3 in. Zorg er wel voor dat U niet te diep snoeit op het oude hout, waar geen nieuwe scheuten meer aanwezig zijn. Uw Lavendel is nu klaar om terug te groeien tot zijn bloeiperiode. 

Wilt U een 2° bloei hetzelfde jaar realiseren?, lees hier de snoeitip!

Wanneer in augustus de laatste bloemen bloeien, snoeit U de Lavendel 1/2 in. De plant zit dan nog altijd in zijn groeifase en zal dan opnieuw bloemen maken. Deze nabloei wordt verkregen vanaf half september tot half oktober. Het is wel geen zo'n rijkelijke bloei of als in de zomer, maar uw Lavendel staat er dan weer fris bij om de winter in te gaan. Na de winter kan U dan weer de plant met 2/3 diep snoeien.

Zo verkrijgt U het hele jaar door een frisse plant, die niet houterig is of opengevallen is na enkele jaren. Veel Lavendelgenot!


Stel een Aflopende Directie in

3 Artikel(en)

per pagina

Stel een Aflopende Directie in

3 Artikel(en)

per pagina