• Gratis levering vanaf 75 euro in België.
  • Contacteer ons
  • Veilig online betalen
  • Leveringstermijn 3 à 7 werkdagen
  • Zaden Gratis Levering 2 werkdagen
Toggle Nav
Winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting

Monthly Archives: Juni 2023

  1. Daar is de zomer ! Onze 5 favoriete zomer planten die de zomerhitte overwinnen

    Daar is de zomer ! Onze 5 favoriete zomer planten die de zomerhitte overwinnen

    De heetste zomerdagen kunnen uw bloemen doen verwelken en uw planten doen verwelken. Wees niet bang, wij hebben een dozijn soorten voor u verzameld die de hitte aankunnen en er ook nog eens geweldig uitzien.

    1. Agapanthus
    Deze blauwe, soms witte, langstelige lelies, die bekend staan als "Lelietjes van de Nijl", gedijen goed in de volle zon en met regelmatig water geven. Ze kunnen tegen hitte en droogte en zijn perfect voor borders, zoals een oprit of een schutting. Deze onderhoudsarme planten hebben groenblijvend blad en sterke stengels met prachtige grote bollen trompetvormige bloemen die van de zomer tot in de herfst bloeien.

    2. Hibiscus
    Hibiscussen staan bekend om hun grote, opzichtige bloemen en geven uw tuin een tropisch tintje. Om er het hele jaar door van te genieten, koopt of plant u er een in een pot en verplaatst u hem naar zijn ideale plek, afhankelijk van het seizoen. Hibiscus houdt van warme, vochtige omstandigheden en minstens zes uur zonlicht. Geef dagelijks water en gebruik in de zomer een meststof met een hoog kaliumgehalte voor maximale bloei. Bij koelere temperaturen alleen water geven als de grond droog is. Deze staat erom bekend jarenlang te bloeien en biedt een maximale impact met weinig onderhoud.

    3. Zonnebloem
    Zonnebloemen zijn zonaanbidders die dol zijn op warmte, dus ze komen echt tot bloei als de zon op zijn hoogtepunt is. Het moeilijkste aan het kweken van deze hoge, winterharde bloemen is het kiezen van de juiste plek in uw tuin. De bloemknoppen volgen eigenlijk elke dag de zon langs de hemel, maar zodra de bloesem opengaat, wijzen ze naar het oosten, dus houd hier rekening mee bij het planten. Deze eenjarigen zijn niet kieskeurig wat grond betreft, zijn droogtetolerant en hebben baat bij voldoende water - één tot twee centimeter per week voor maximale groei. Ze kunnen ongelooflijk hoog worden, dus ze moeten diep in de grond verankerd worden. Als u meer bloemen en kleinere bloemen wilt, zet ze dan dicht bij elkaar, ongeveer 5 cm uit elkaar.

    4. Verbena
    Als u op zoek bent naar langdurige bloei op de heetste zomerdagen, dan is verbena iets voor u. Deze sterke plant is verkrijgbaar in zowel eenjarige als meerjarige variëteiten en wil dagelijks acht tot tien uur volle zon. Ze zijn ook niet kieskeurig wat de grond betreft, maar geven alleen de voorkeur aan een goed doorlatende grond. Verbena houdt van ongeveer een centimeter water per week en een langzaam vrijkomende meststof voor een maximale bloei. Om de hele zomer door te blijven bloeien, snoeit u de planten ongeveer een kwart terug en binnen twee tot drie weken verschijnen er nieuwe bloemen. Verbena is verkrijgbaar in verschillende kleuren en is een spreidende plant die ideaal is om over steunmuren, potten, manden en bloembakken te planten.

    5. Viburnum
    Deze bloeiende heester is verkrijgbaar in een groot aantal variëteiten, zowel groenblijvend als bladverliezend, en is een uitstekende toevoeging aan uw landschap! Ze worden vaak gebruikt als heg of heesterborder, maar kunnen ook gemakkelijk op zichzelf staan als centraal punt in uw tuin dankzij hun interessante gebladerte, mooie bessen en geurige bloemen. Hoewel elke soort zijn eigen behoeften heeft, geven de meeste de voorkeur aan volle zon en kunnen ze gedeeltelijke schaduw verdragen. Ze zijn niet kieskeurig wat betreft hun groeiomstandigheden, maar geven over het algemeen de voorkeur aan vruchtbare, goed drainerende grond. Verzorging is eenvoudig bij deze soort: geef water tijdens droge perioden, voeg mulch toe om vocht vast te houden en snoei in het vroege voorjaar om de vorm te behouden (zorg ervoor dat u dode of gebroken takken verwijdert).

    Probeer er één, of probeer ze allemaal - deze planten zullen u gegarandeerd voorzien van prachtig gebladerte en bloemen tijdens de meest zinderende zomerdagen. En met het voorbehoud dat ze weinig onderhoud vergen, kunt u naar buiten en genieten van al het moois dat de zomer te bieden heeft.

    Doorgaan met lezen »
  2. Onze favoriet voor een droge zonnige plek een lange bloeiperiode

    Erysimum 'Bowles Mauve' of steenraket, muurbloem is een kortlevende wintergroene halfheester met een bossige, opgaande vorm. Muurbloem heeft smalle, lancetvormige, grijsgroene bladeren en bloeit in gunstige omstandigheden van april tot september met 2 cm grote lilaroze tot lilapaarse geurende bloemen aan rechtopstaande bloemstengels. Erysimum houdt van een droge standpaats in volle zon, een neutrale tot kalkrijke, goed doorlaatbare, arm tot gemiddeld vruchtbare grond. Muurbloem is zeewind tolerant en redelijk winterhard maar kan in strenge winters best wat winterbescherming gebruiken.

    • Plantgroep: Vaste planten
    • Bloeikleur: Paars
    • Standplaats: Zon, Halfzon(=halfschaduw)
    • Familie: Kruisbloemenfamilie
    • Bladkleur: Groen - Zilvergrijs
    • Bloeitijd: mei - september
    • Wintergroen: Ja
    • Planthoogte: 50 cm - 60 cm
    • Grondsoort: goed doorlatende grond
    • Plantafstand: 7 - 9 stuks/m²
    • Toepassingssuggesties: Vaste plantenborder of Rotstuin.
    • Winterhardheid redelijk (-17,7 tot -12,3°C), USDA zone 7
    Doorgaan met lezen »
  3. Je zomertuin besproeien

    1.Test de grond met uw vinger. Prik een paar centimeter omlaag in de buurt van de stengel om de wortelzone te controleren. U kunt ook een bodemvochtmeter gebruiken. Zelfs als het oppervlak droog lijkt, kan er nog vocht onder zitten. Zo niet, pak dan de tuinslang!

    2. Water geven in de ochtend is het beste. Zo kan het water intrekken voordat het verdampt door de hitte en droge wind, krijgen de bladeren de tijd om te drogen als ze nat zijn geworden en hebben de planten vocht om uit te putten tijdens de hitte van de dag. Laat in de middag is ook goed, maar zorg ervoor dat de bladeren gedroogd zijn voordat de avond valt. Vermijd water geven op het heetst van de dag, omdat water veel sneller verdampt en overmatig water geven op de bladeren kan leiden tot verbranding.

    3. Geef water aan de basis van de plant met een gieter, gieter met lange hals, druppel slang of druppelsysteem. Zorg dat bladeren, fruit of groenten niet nat worden om ziekten te voorkomen die goed gedijen op vocht, zoals echte meeldauw.

    4. Wind droogt planten snel uit door vocht te verliezen via de bladeren - hoe groter de bladeren, hoe meer vocht er verloren gaat (denk aan pompoen, komkommer, koraalklokjes, enz.). Bescherm planten met barrières, zoals een constructie van schaduwdoek, of verplaats ze uit windgevoelige gebieden.

    5. Fruit en groenten hebben constant water nodig om goed te produceren. Laat ze niet helemaal droog staan voordat u weer water geeft, want dit kan problemen veroorzaken zoals bloesemrot of gebarsten tomaten. 

    6. Containers en potten drogen veel sneller uit dan de grond en hebben vaker water nodig, vooral als ze in de volle zon staan of blootgesteld zijn aan wind.

    7. Breng een laag organische mulch van 5 tot 7 cm aan, zoals schors, dennennaalden of versnipperde bladeren. Dit helpt om vocht in de grond vast te houden.

    8. Als er plassen water bovenop komen, breng dan een kleine hoeveelheid aan om het oppervlak zachter te maken. Kom een paar minuten later terug en voeg meer toe om er zeker van te zijn dat het goed geabsorbeerd wordt.

    9. Bruine bladranden en/of gele bladeren kunnen wijzen op overbewatering. Zorg ervoor dat u dit controleert voordat u meer toevoegt.

    10. Planten hebben veel meer baat bij langzaam en diep water geven dan bij een snelle plens. Zorg ervoor dat u diep genoeg water geeft om de wortelkluit te bereiken.

    11. Als u tijdens de zomervakantie langer dan een of twee dagen weg bent, is het de moeite waard om een automatische timer in te stellen. Overweeg ook om zelfwaterende potten te gebruiken voor uw containerplanten, zodat u minder vaak water hoeft te geven.

    12. Recycle plastic flessen als een diepwatersysteem. Prik gaten in de fles en begraaf deze naast de planten met de bovenste opening bloot. Doe water in de fles via de bovenkant en het water zal dieper in de grond trekken.

    13. Ongeglazuurde kleipotten zijn poreuzer dan geglazuurde of plastic potten en laten water sneller verdampen. Dit kan goed zijn tijdens nattere periodes van het jaar omdat de grond beter draineert en niet drassig wordt, maar houd ze extra in de gaten tijdens droogte of warmer weer.

    Doorgaan met lezen »