• Gratis levering vanaf 75 euro in België.
  • Contacteer ons
  • Veilig online betalen
  • Leveringstermijn 3 à 7 werkdagen
  • Zaden Gratis Levering 2 werkdagen
Toggle Nav
Winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting

Monthly Archives: Februari 2024

  1. Waarom Siergrassen Planten?

    Waarom Siergrassen Planten?

    1. Esthetische Aantrekkingskracht: Siergrassen bieden een breed scala aan kleuren, texturen en vormen, wat diepte en variëteit aan je tuin geeft.
    2. Onderhoudsarm: Ze vereisen minder onderhoud dan veel andere tuinplanten. Ze zijn over het algemeen droogtetolerant, ziekteresistent en hebben minder meststoffen en snoeiwerk nodig.
    3. Jaarrond Interesse: Veel siergrassen zien er het hele jaar door aantrekkelijk uit, inclusief de winter, wanneer andere planten hun bladeren verliezen.
    4. Wildlife Vriendelijk: Ze bieden habitat en voedsel voor wilde dieren, zoals vogels en nuttige insecten.
    5. Veelzijdigheid: Geschikt voor diverse tuinontwerpen, van moderne tot meer natuurlijke, wilde tuinen.

    Hoe Siergrassen Planten?

    1. Kies de Juiste Soort: Selecteer siergrassen die goed gedijen in jouw klimaat en bodemtype.
    2. Planten: Plant siergrassen in de lente of de herfst. Zorg voor een plantafstand die groot genoeg is om ze volwassen te laten worden.
    3. Water Geven: Geef na het planten grondig water. Siergrassen zijn droogtetolerant, maar hebben in de eerste groeiperiode voldoende water nodig.
    4. Bodem en Bemesting: Kies een locatie met goed doorlatende grond. Overmatige bemesting is meestal niet nodig.
    5. Snoeien: Snoei dode bladeren en stengels in het vroege voorjaar voordat de nieuwe groei begint.

    5 Populairste Families van Siergrassen

    De Grassenfamilie, of Poaceae, is een van de meest uitgebreide en ecologisch belangrijke plantenfamilies op aarde, inclusief zowel de gewassen die onze voeding ondersteunen als siergrassen die onze tuinen verfraaien. Binnen de siergrassen zijn er enkele geslachten die bijzonder populair zijn vanwege hun esthetische waarde, onderhoudsgemak en veelzijdigheid. Hier zijn de vijf populairste geslachten binnen de Poaceae-familie voor sierdoeleinden:

    1. Miscanthus (Prachtriet): Miscanthus is bekend om zijn spectaculaire pluimen en elegante, boogvormige bladeren. Het is een veelzijdig geslacht dat in vele tuinontwerpen past, van formele tot natuurlijke landschappen. Populaire soorten zijn Miscanthus sinensis 'Gracillimus' en 'Morning Light'.

    2. Pennisetum (Lampenpoetsersgras): Pennisetum staat bekend om zijn zachte, borstelachtige bloeiwijzen die boven het blad uit steken. Het is droogtetolerant en past goed in xeriscapetuinen of als een opvallende solitair. Pennisetum setaceum 'Rubrum' is een populaire keuze vanwege zijn opvallende paarsrode bladeren.

    3. Festuca (Zwenkgras): Festuca is geliefd om zijn compacte, bolvormige groeiwijze en blauwgroene bladkleur. Het is ideaal voor rotstuinen, randbeplanting, en als bodembedekker. Festuca glauca 'Elijah Blue' is een van de meest gewaardeerde soorten vanwege zijn levendige blauwe tint.

    4. Stipa (Vedergras): Stipa is opmerkelijk voor zijn fijne, zijdeachtige pluimen die een etherische kwaliteit aan de tuin toevoegen. Het beweegt sierlijk in de wind en brengt een gevoel van lichtheid. Stipa tenuissima, ook bekend als Mexicaans vedergras, is een favoriet voor zijn zachte textuur.

    5. Bambusa (Bamboe): Hoewel technisch gezien een geslacht van snelgroeiende houtachtige planten, worden sommige kleinere bamboesoorten gewaardeerd als siergrassen voor hun snelle groei en tropische uitstraling. Bambusa-soorten zijn uitstekend geschikt voor privacyhagen en als architecturale elementen in de tuin.

    Elk van deze geslachten biedt unieke variëteiten die kunnen bijdragen aan de esthetiek en functionaliteit van tuinen en landschapsontwerpen. Hun populariteit is te danken aan hun schoonheid, diversiteit en het relatief gemakkelijke onderhoud, waardoor ze favorieten zijn onder tuiniers wereldwijd.

    Doorgaan met lezen »
  2. Top 5 Haagplanten voor elke Tuin: Selectie en Verzorgingstips

    De keuze voor haagplanten kan variëren afhankelijk van het klimaat, de bodemgesteldheid, het beoogde gebruik (privacy, windbreker, decoratief, etc.), en persoonlijke voorkeur. Hieronder vind je een algemene top 5 van haagplanten die in veel regio's populair zijn vanwege hun groeiwijze, onderhoudsgemak, en esthetische waarde.

    1. Taxus (Taxus baccata)

    • Voordelen: Taxus, ook bekend als venijnboom, is een populaire keuze vanwege zijn dichte, donkergroene bladeren die het hele jaar door kleur behouden. De plant is zeer snoeitolerant, waardoor hij ideaal is voor strakke, formele hagen.
    • Verzorging: Taxus groeit goed in de meeste bodemtypes, mits goed gedraineerd, en verdraagt schaduw goed.

    2. Beukenhaag (Fagus sylvatica)

    • Voordelen: Beukenhaag behoudt zijn dode bladeren in de winter, waardoor hij ook buiten het groeiseizoen privacy biedt. In het voorjaar worden deze dode bladeren vervangen door nieuw blad.
    • Verzorging: Prefereert goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in halfschaduw geplant worden.

    3. Liguster (Ligustrum)

    • Voordelen: Liguster is een veelzijdige haagplant die snel groeit en goed snoeibaar is, waardoor hij geschikt is voor zowel informele als formele hagen. Sommige soorten zijn semi-groenblijvend en kunnen in milde winters hun blad behouden.
    • Verzorging: Kan in volle zon tot halfschaduw geplant worden en verdraagt een breed scala aan bodemtypes.

    4. Buxus (Buxus sempervirens)

    • Voordelen: Buxus, ook bekend als palmboompje, is ideaal voor lage, formele hagen en randen. Het is een langzaam groeiende, groenblijvende plant die zeer nauwkeurig gesnoeid kan worden.
    • Verzorging: Prefereert goed doorlatende grond en kan in zowel zon als schaduw groeien. Buxus heeft echter te kampen gehad met ziektes zoals buxusmot en schimmelziektes, wat het gebruik ervan in sommige regio's heeft verminderd.

    5. Laurierkers (Prunus laurocerasus)

    • Voordelen: Laurierkers is een snelgroeiende haagplant met grote, glanzende bladeren die het hele jaar door een dichte haag vormen. Hij is ook goed bestand tegen snoeien.
    • Verzorging: Groeit in de meeste bodemtypes en verdraagt zowel zon als halfschaduw.

    Bij het kiezen van een haagplant is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van je tuin en de mate van onderhoud die je bereid bent te plegen. Het is ook raadzaam om ons een mail te sturen voor advies op maat, vooral als je woont in een gebied met unieke klimatologische of bodemgesteldheid.

     

    Doorgaan met lezen »