• Gratis levering vanaf 75 euro in België.
  • Contacteer ons
  • Veilig online betalen
  • Leveringstermijn 3 à 7 werkdagen
  • Zaden Gratis Levering 2 werkdagen
Toggle Nav
Winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting

Monthly Archives: April 2024

  1. Hoe Creëer Je Een Prachtige Bamboetuin: Een Stap-Voor-Stap Gids

    Bamboe is meer dan alleen een plant; het is een veelzijdige, duurzame en opvallende toevoeging aan elke tuin. In deze blogpost leer je waarom bamboe een uitstekende keuze is voor jouw tuin, hoe je het kunt planten en verzorgen, en welke soorten het beste zijn voor verschillende tuindoelen.

    Waarom Bamboe in Je Tuin? Bamboe biedt niet alleen een snelle groei en een esthetische boost aan je tuin, maar het is ook milieuvriendelijk. We zullen de belangrijkste voordelen van het planten van bamboe verkennen, van zijn CO2-absorptiecapaciteiten tot zijn vermogen om bodemerosie te voorkomen.

    Stap 1: Kies de Juiste Soort Niet alle bamboesoorten zijn gelijk. Hier zijn drie populaire soorten bamboe en waarom je zou kunnen overwegen ze te planten:

    1. Fargesia: Dit is een niet-invasieve bamboesoort, wat betekent dat hij zich verspreidt via clumpvorming in plaats van lopers. Het is perfect voor kleinere tuinen of voor planten in potten omdat het de neiging heeft compact te blijven. Fargesia groeit goed in de schaduw, wat hem ideaal maakt voor schaduwrijke tuinen.

    2. Phyllostachys: Bekend om zijn indrukwekkende hoogte en snelle groei, is Phyllostachys ideaal voor het creëren van een natuurlijke privacybarrière. Deze soort kan echter invasief zijn, dus het is belangrijk om een wortelbarrière te gebruiken bij het planten. Phyllostachys heeft volle zon nodig en biedt een robuuste structuur.

    3. Pleioblastus: Pleioblastus is een kleinere bamboesoort, vaak gebruikt voor grondbedekking of lage hagen. Deze soort is winterhard en kan goed tegen snoeien, wat hem uitermate geschikt maakt voor tuinen waar regelmatig onderhoud nodig is. Pleioblastus is ook geschikt voor kustgebieden, omdat hij goed bestand is tegen zout en wind.

    Stap 2: De Ideale Plantlocatie Bepalen Bamboe heeft specifieke eisen wat betreft zonlicht en bodemtype. Leer hoe je de ideale plek in je tuin kiest om de groei en gezondheid van je bamboe te maximaliseren.

    Stap 3: Planten en Verzorgen Een gedetailleerde handleiding over het planten van bamboe, van grondvoorbereiding tot het eerste water geven. We zullen ook bespreken hoe je bamboe onderhoudt, inclusief water geven, bemesten en snoeien.

    Stap 4: Problemen Voorkomen Bamboe kan invasief zijn. Ontdek hoe je met een wortelbarrière de controle behoudt over waar je bamboe groeit, zodat het geen probleem wordt voor jou of je buren.

    Afsluiting: Met de juiste planning en verzorging kan bamboe een verbluffend en duurzaam element in je tuin zijn. We hopen dat deze gids je inspireert om je eigen bamboe-oase te starten.

    Heb je vragen over het planten van bamboe of wil je meer advies? Laat hieronder een reactie achter, en we helpen je graag verder!

    Doorgaan met lezen »
  2. Siergrassen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin!

    Waarom Siergrassen Planten?

    1. Esthetische waarde: Siergrassen voegen textuur, kleur en beweging toe aan de tuin. Ze kunnen gebruikt worden als achtergrond voor bloeiende planten of als een focuspunt op zich.
    2. Duurzaamheid: Veel siergrassen zijn droogtetolerant, wat ze ideaal maakt voor duurzame tuinbouwpraktijken, vooral in regio's met waterbeperkingen.
    3. Jaarrond interesse: Siergrassen bieden vier seizoenen van visueel belang. In de winter kunnen sommige grassen, vooral die met stijve stengels, structurele schoonheid bieden.
    4. Wildlife aantrekken: Ze bieden voedsel en schuilplaats aan verschillende soorten wildlife, waaronder vogels en insecten.

    Hoe Siergrassen Planten?

    1. Locatie kiezen: De meeste siergrassen prefereren een plek in volle zon, hoewel sommige soorten schaduw tolereren.
    2. Bodem voorbereiden: Werk de grond goed door en voeg indien nodig compost toe om de drainage te verbeteren. Siergrassen zijn over het algemeen niet kieskeurig over de bodemkwaliteit, maar ze gedijen het beste in goed doorlatende grond.
    3. Planten: Plant de grassen in de lente of vroege herfst. Zorg ervoor dat de wortelbal gelijk met het grondoppervlak is.

    Hoe Siergrassen Onderhouden?

    1. Water geven: Jonge planten hebben regelmatig water nodig totdat ze gevestigd zijn. Volwassen siergrassen zijn vaak droogtetolerant en hebben minder water nodig.
    2. Bemesten: De meeste siergrassen hebben weinig voeding nodig. Een lichte bemesting in het voorjaar kan voldoende zijn om ze gezond te houden.
    3. Snoeien: Snoei siergrassen terug in de late winter of vroege lente voordat de nieuwe groei begint. Dit helpt om ze netjes te houden en bevordert gezonde groei.

    De Poaceae familie, ofwel de grasfamilie, omvat een grote diversiteit aan siergrassen die ideaal zijn voor tuinieren en landschapsarchitectuur. Hier is een lijst van de top 5 siergrassen binnen deze familie die populair zijn vanwege hun schoonheid en functionaliteit:

    Top 5 Siergrassen van de Poaceae Familie

    1. Miscanthus sinensis (Prachtriet)

      • Kenmerken: Miscanthus sinensis staat bekend om zijn elegante, veerachtige pluimen die in de late zomer verschijnen en gedurende de winter blijven staan. Het gras kan tot wel 2 meter hoog worden en voegt een dramatisch visueel effect toe aan de tuin.
    2. Panicum virgatum (Vingergras)

      • Kenmerken: Panicum virgatum is geliefd om zijn oprechte groei en veranderende kleuren door de seizoenen heen. Het gras is zeer tolerant voor droge omstandigheden en heeft een strakke, verticale groeivorm.
    3. Festuca glauca (Blauw schapengras)

      • Kenmerken: Dit gras is bekend om zijn compacte, bolvormige groeiwijze en opvallende blauwgrijze bladeren. Het is ideaal voor het creëren van contrast in de tuin en is zeer onderhoudsarm.
    4. Stipa tenuissima (Vedergras)

      • Kenmerken: Stipa tenuissima heeft fijne, haast zijdeachtige bladen die een prachtige textuur en beweging aan de tuin toevoegen. De lichte, luchtige pluimen verschijnen in de zomer en dragen bij aan het visuele spektakel.
    5. Cortaderia selloana (Pampasgras)

      • Kenmerken: Pampasgras is bekend om zijn grote, witte pluimen die tot ver in de winter blijven staan. Het kan een imposante hoogte bereiken en dient vaak als een natuurlijke privacybarrière of als een opvallend accent in grotere tuinen.

    Deze siergrassen variëren in grootte, kleur en textuur, waardoor ze veelzijdig inzetbaar zijn in verschillende tuinstijlen en landschapsontwerpen. Ze bieden structurele schoonheid en zijn vaak het hele jaar door visueel aantrekkelijk.

    Doorgaan met lezen »
  3. Ontdek de Pracht van Rhododendrons: Top 5 Variëteiten en Onderhoudstips

    Wat zijn Rhododendrons?

    Rhododendrons zijn prachtige bloeiende struiken die behoren tot het geslacht Rhododendron, dat deel uitmaakt van de heidefamilie. Ze staan bekend om hun opvallende bloemen in verschillende kleuren, variërend van wit en roze tot rood, paars en zelfs geel. Deze struiken zijn geliefd vanwege hun weelderige groenblijvende bladeren en aantrekkelijke bloemen die vaak in het voorjaar verschijnen.

    Soorten Rhododendrons

    Er zijn talloze soorten rhododendrons, variërend in grootte, bloemkleur, bloeitijd en bladtextuur. Enkele populaire soorten zijn:

    1. Rhododendron 'Nova Zembla': Bekend om zijn dieprode bloemen en compacte groeiwijze.
    2. Rhododendron 'Cunningham's White': Een variëteit met prachtige witte bloemen en glanzend groene bladeren.
    3. Rhododendron 'Purple Splendour': Deze soort heeft opvallende paarse bloemen met een contrasterend donkerder gekleurd oog.
    4. Rhododendron 'PJM Elite': Een compacte cultivar met lilaroze bloemen en donkergroen blad.
    5. Rhododendron 'Golden Torch': Kenmerkend door zijn felgele bloemen die een opvallend contrast vormen met het donkergroene blad.

    Hoe te planten

    • Kies een locatie met halfschaduw tot schaduw, vermijd direct zonlicht.
    • Zorg voor goed doorlatende, zure grond met een pH tussen 4,5 en 6,0.
    • Graaf een ruim plantgat en meng compost of turf door de grond voor extra drainage.
    • Plaats de rhododendron in het plantgat, zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk ligt met het grondniveau.
    • Vul het plantgat aan met de voorbereide grond en druk zachtjes aan.
    • Geef royaal water na het planten en breng een laag mulch aan om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.

    Hoe te onderhouden

    • Houd de grond vochtig, maar vermijd wateroverlast.
    • Bemest jaarlijks in het voorjaar met een speciale meststof voor zuurminnende planten.
    • Verwijder regelmatig verwelkte bloemen om de bloei te bevorderen.
    • Snoei indien nodig direct na de bloei om de vorm en grootte te behouden.
    • Bescherm tegen strenge vorst met mulch of een beschermhoes.

    Top 5 Rhododendrons

    1. Rhododendron 'Nova Zembla'
    2. Rhododendron 'Cunningham's White'
    3. Rhododendron 'Purple Splendour'
    4. Rhododendron 'PJM Elite'
    5. Rhododendron 'Golden Torch'

    Rhododendrons zijn prachtige toevoegingen aan elke tuin en kunnen jarenlang genot bieden met hun weelderige groen en kleurrijke bloemen. Met de juiste zorg kunnen ze uitgroeien tot echte blikvangers in het landschap.

    Doorgaan met lezen »