• Gratis levering vanaf 75 euro in België.
  • Contacteer ons
  • Veilig online betalen
  • Leveringstermijn 3 à 7 werkdagen
  • Zaden Gratis Levering 2 werkdagen
Toggle Nav
Winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting

Monthly Archives: Mei 2023

  1. De mooiste hortensia? Hydrangea arborescens 'Annabelle'

    Een van de mooiste hortensia's, met enorme bollen dicht opeengepakte, roomwitte schutbladeren die er in de nazomer uitzien als reusachtige sneeuwballen. Naarmate de herfst vordert, verkleuren de waaiervormige bloemhoofdjes naar licht lime en worden de donkergroene, puntige bladeren zachtgeel. Hij heeft een rechtopstaande groeiwijze en is een adembenemende verschijning in een brede, gedeeltelijk schaduwrijke border, vooral wanneer hij in groepen of met andere hortensia's wordt geplant. De bloemhoofdjes zijn een populaire keuze voor gedroogde bloemstukken. Deze prachtige bloemen zijn zwaar, waardoor de stengels van jonge planten moeite hebben om het gewicht te dragen. De stengels zullen sterker worden naarmate de plant volwassen wordt, maar in de eerste jaren kunt u het beste plantensteunen gebruiken.

    Hortensia's houden niet van uitdrogen. Maak bij droog weer de wortels nat met een tuinslang en de plant zal zich meestal herstellen. Verwijder uitgebloeide bloemhoofdjes in het voorjaar na het gevaar voor vorst, door de gebloeide stengels terug te knippen tot een sterk knoppenpaar. Verwijder misplaatste of zieke scheuten. Mulch jonge planten in het voorjaar met goed verteerde mest of compost. Eenmaal gevestigd, verwijdert u een kwart tot een derde van de scheuten tot aan de basis van de plant.

    Deze heester is bladverliezend, dus hij verliest al zijn bladeren in de herfst, waarna elk voorjaar weer vers nieuw loof verschijnt.

    Doorgaan met lezen »
  2. Rijkbloeiende en decoratieve sierheester: Tamarix tetrandra

    Tamarix tetrandra of tamarisk is een (of bolboompje) die meestal (ruim) 3.0 meter hoog wordt. Tamarix tetrandra is inheems in Zuidoost-Europa en West-Azie. De bijna zwarte twijgen hangen over. De lichtroze bloemen van Tamarix tetrandra verschijnen in de periode (eind) april-mei.

    Tamarix tetrandra verdraagt zeewind en kan tegen droogte. Tamarix tetrandra is mooi als boompje in een kleine tuin of langs een oprit. Deze prachtige sierheester uit het Middellands zeegebied heeft weinig wensen qua bodem. Ideaal voor in de tuin op een solitaire plek in de zon of halfzon.

    Bloemen en bloeiperiode Tamarix tetrandra
    De bloemen zijn lichtroze van kleur. De bloeiperiode loopt van ca. april tot en met mei. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze grote struik / compacte boom is ongeveer 3-4 meter. Deze opvallend bloeiende struik is zoutbestendig en winterhard. Deze niet-wintergroene sierstruik groeit bossig en daarom raden we aan na de bloei terug te snoeien.

    Zorg vooral dat uw tuingrond goed is gespit zodat deze goed doorlatend is. Verder aanplantgrond meebestellen voor een betere worteling. Bij arme grond jaarlijks koemestkorrels aanbrengen voor een betere groei.

    Doorgaan met lezen »
  3. Bloemen zaaien is makkelijk én bovendien heel leuk.

    Wat is een tuin zonder bloeiende bloemen? Natuurlijk zijn struiken en heesters een uitkomst, maar de echte kleurenexplosie komt van bloemen. Kies bijvoorbeeld voor een aantal borders met één- of meerjarige bloemen, of tover je balkon om tot een bloemenpracht.

    • Zaai niet het hele zakje in één keer. Verdeel het zaaien over circa 3 momenten (zo krijg je een lange bloeiperiode)
    • Maak de grond eerst iets los en verwijder nauwkeurig alle onkruid
    • Zaai de zaden op een diepte die ongeveer 2 keer het formaat van het zaadje is
    • Zaai breedwerpig, waardoor je een natuurlijke uitstraling krijgt
    • Markeer het gebied dat je hebt ingezaaid, zodat je precies weet waar je hebt gezaaid
    • Denk eraan dat vogels zaden erg lekker vinden en ze kunnen opeten
    • Zaad ontkiemt door een combinatie van zuurstof, vocht en warmte. Vergeet dus niet water te geven (geen straal, want dan spoelt het zaad weg)

    Een mooi product zijn mengsels van bloemenzaden die bijen, vlinders of lieveheersbeestjes aantrekken. U draagt bij aan de biodiversiteit in uw tuin en de bijen en vlinders helpen bij de bestuiving van uw bloemen. Larven van lieveheersbeestjes eten graag bladluizen. Ideaal dus! Deze bloemenzaden zijn al vermengd met een organisch bodemverbeterend middel, u hoeft ze alleen tussen maart en juni in te zaaien.

    Doorgaan met lezen »
  4. Decoratief en weinig onderhoud? Siergrassen is de oplossing!

    Siergrassen planten
    Siergrassen planten kan je het hele jaar door. Het voorjaar is de beste periode omdat de grond dan warmer en losser is.

    • Siergrassen kan je in verschillende soorten grond planten. Het is wel belangrijk dat de grond doorlatend is. Wat betreft de standplaats verkiezen siergrassen halfschaduw of zon.
    • Sommige soorten siergrassen kan je echter ook in de schaduw planten.
    • Maak het plantgat breed genoeg en zorg dat de grond goed los is.
    • Plant de siergrassen even diep als ze in hun kweekpot stonden.
    • Geef de siergrassen na het planten voldoende water.

    Hoge siergrassen, eerder voor de grotere tuinen.

    • Molinia caerulea of pijpenstrootje heeft een wat robuustere look. Molinia caerulea ssp. arundinacea ‘Transparent’ heeft een silhouet met lange, dunne stengels die tot 2,5 m hoog groeien. Molinia caerulea ‘Variegata’ blijft wat lager en heeft crème gestreepte bladeren en paarse bloemen.
    • Stipa of vedergras is een sierlijk gras met groene smalle bladeren. Hij staat het mooist in groep. De bloei is zeer decoratief en verschijnt vanaf september met zilverpaarse, borstelige bloemen in grote open pluimen. Deze siergrassen worden tussen de 70 cm en 2 m hoog, afhankelijk van de variant.
    • Miscanthus of olifantengras heeft zijn naam niet gestolen. Dit siergras wordt tussen de 1,5 en 2,5 m hoog. Knap als solitair of haag. De statige bloempluimen van Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ verkleuren in de herfst zilverrood.

    Lage siergrassen, eerder voor de kleiner tuin

    • Carex of Japanse zegge vind je in het groen, geel en bont. C. morrowii ‘Variegata’ is één van de mooiste lage siergrassen (20-50 cm) en heeft witgeel gestreept loof. C. elata ‘Aurea’ knalt het ganse jaar met zijn felgele aren die zomer en winter hun kleur houden. Draagt in de lente zwarte aren.
    • Festuca glauca of Blauw schapengras:wordt slechts 25 cm hoog. Deze siergrassen zijn wintergroen en zeer winterhard. De blauwgrijze bladeren zijn heel smal.
    • Pennisetum alopecuroides of lampenpoetsersgras is zowat een van de populairste siergrassen. Het is een mooie, vaste plant met een donkergroene, dichte pol van bladeren, die 60 cm lang worden. ‘Little bunny’ wordt niet hoger dan 35 cm. ‘Japonicum’ heeft lange aren met opvallende witte pluisjes.

    Koude en warme siergrassen
    Siergrassen van het koude seizoen, zoals Carex 'Deschampsia' of Carex Buchananii, beginnen al vroeg in het voorjaar te groeien en blijven half of geheel wintergroen. Andere soorten siergrassen beginnen pas te groeien als de temperatuur wat is opgelopen en blijven ook mooi als het wat warmer en droger is. Mooie voorbeelden zijn Molinia en Pennisetum.

    Wanneer moet je siergrassen snoeien?
    Snoei siergrassen niet in het najaar. Het silhouet van grassen is bijzonder knap in de winterperiode, vooral met een laagje rijm. Snoei je siergras dus pas in het voorjaar terug tot ongeveer 10 cm. De groei komt dan ook eerder op gang. Groenblijvende siergrassen zoals Carex en Festuca moet je niet snoeien.

    Doorgaan met lezen »