Hoe kies je een boom?
Voor elke soort tuin is er een geschikte boomsoort. Bij het kiezen van een boom, houd je dus niet alleen rekening met je persoonlijke voorkeur. Ga na welke boom geschikt is voor jouw tuin. Heb je veel of weinig plaats? Welke boom past bij de grondsoort van je tuin? Ga je voor een loofboom, fruitboom of een confineer? Wij helpen je op weg om de ideale boom te vinden te vinden. Wist je dat er ook bomen zijn die bestand zijn tegen extreme hitte, langdurige droogte en wateroverlast? Check hier de 79 boomsoorten die goed zijn voor het klimaat.

Hoe plant je een boom of tuinplant?
Schep een plantgat uit.
Tip: Bomen worden dikwijls te diep geplant. Dat is nadelig voor de beworteling en de zuurstofvoorziening van het wortelgestel. De bovenste wortels dienen net onder de grond te zitten.

Meng de aarde in het plantgat met compost.
Haal indien nodig de boom of plant uit de pot.
Tip: Krijg je de plant er moeilijk uit? Leg de pot zijwaarts neer en geef stevige neerwaartse tikken op de rand. Zo verwijder je de pot zonder de wortels te beschadigen.

Zorg dat de grond goed rond de wortelkluit aansluit. Hou er rekening mee dat de grond na het planten 5 tot 10 cm kan inzakken.
Tip: Plaats eventueel een boompaal. Die zorgt ervoor dat de boom niet omwaait, de kluit niet beweegt en de boom sneller kan vastgroeien.