Een winter topper:
Toverhazelaars, Hamamelis, bloeien in de winter, ongeacht koude of sneeuw. Ze hebben gele, oranje en rode bloemen op kale takken en verspreiden een krachtig, maar heerlijk zoet parfum. De verzameling toverhazelaars in Arboretum Kalmthout is de grootste in heel Europa en bevat enkele van de oudste gekende exemplaren. Verschillende planten zijn de oorspronkelijke moederplanten, waaruit alle commercieel gekweekte jonge planten voortkomen.

Toverhazelaars zijn tuinplanten die weinig zorg vragen. Elk jaar kun je opnieuw genieten van de pracht van deze winterbloeiende struiken. De toverhazelaar kan immers heel oud worden.

Een plek in de tuin

Toverhazelaars plant je best op hun definitieve plek, ze vinden het niet fijn verplant te worden. Ook al groeien toverhazelaars niet zo snel, hou er rekening mee dat ze uiteindelijk vaak breed uitgroeien.

Ze houden van licht en zon, maar vermijd dat ze in de zomer uitdrogen of verbranden. Op zonnige plaatsen vormen ze wel meer bloemen dan in de schaduw. Kies een beschutte plek, toverhazelaars bloeien aanzienlijk korter op tochtige plekken met een winterse noordenwind.

Kies voor een plek waar je de toverhazelaars van binnen in huis kunt zien of op een plek waar je tijdens hun bloeiperiode regelmatig langsloopt. Tegen een donkere achtergrond van altijdgroene struiken of coniferen komen cultivars met gele bloemen beter uit. De cultivars met oranje en rode bloemen zijn het mooist op plaatsen waar de lage winterzon door de takken schijnt.

Vereisten
Het enige dat voor toverhazelaars echt belangrijk is, is een goed gedraineerde bodem die ook in de zomer voldoende vocht vasthoudt. Weinig tuineigenaars bevinden zich in deze luxepositie. In de zomer kan het dus soms nodig zijn om (jonge) toverhazelaars extra water te geven.

Een licht zure tot neutrale bodem is ideaal. Toverhazelaars houden niet van kalkrijke bodems.

Snoeien
Als je tuin vrij groot is, kun je toverhazelaars hun gang laten gaan tot ze hun natuurlijke afmetingen bereiken. Snoeien hoeft dan niet; alleen dode of zieke takken moet je verwijderen.

In kleine tuinen kun je toverhazelaars compact houden door ze jaarlijks te snoeien. Snoei in de winter de takken van de voorbije zomer terug tot twee of drie knoppen. Op die manier krijg je dicht vertakte en rijkbloeiende struiken. Je kunt toverhazelaars ook langs een trellis leiden. In dat geval pas je dezelfde snoeitechniek toe.