Hoofdtypen Salvia: Een Overzicht

De grootte en het uiterlijk van een salvia variëren sterk per soort. Over het algemeen kunnen we salvia’s indelen in vier hoofdtypen:

 1. Eenjarige Salvia
  • Voorbeelden: Salvia farinacea, Salvia horminum, Salvia splendens
  • Kenmerken: Deze soorten zijn vaak niet winterhard en worden daarom als eenjarigen gekweekt. Ze bloeien rijkelijk en voegen een levendige noot toe aan de zomerborder.
 2. Kruidachtige Overblijvende Salvia
  • Voorbeelden: Salvia nemorosa, Salvia x sylvestris
  • Kenmerken: Deze winterharde soorten komen elk jaar terug en zijn een betrouwbare keuze voor de meerjarige border. Ze bloeien lang en rijkelijk en zijn een magneet voor bijen en vlinders.
 3. Halfharde, Overblijvende Salvia
  • Voorbeelden: Salvia greggii
  • Kenmerken: Deze salvia’s kunnen overleven in mildere winters, maar hebben soms wat bescherming nodig tijdens koude maanden. Ze zijn ideaal voor tuinen in gematigde klimaten.
 4. Struikachtige Salvia
  • Voorbeelden: Salvia x jamensis, Salvia microphylla
  • Kenmerken: Deze dwergstruiken met houtige stengels zijn vaak winterhard en soms groenblijvend. Ze bieden structuur en kleur aan de tuin, zelfs in de wintermaanden.

Salvia voor Bijen en Vlinders

Salvia’s staan bekend om hun aantrekkingskracht op bijen en vlinders. De nectarrijke bloemen zijn een belangrijke voedselbron voor deze nuttige insecten. Door salvia’s in je tuin te planten, ondersteun je niet alleen de biodiversiteit maar geniet je ook van een levendige, bloeiende tuin.

Kiezen van de Juiste Salvia

Bij het kiezen van de juiste salvia voor jouw tuin, is het belangrijk om rekening te houden met de winterhardheid en de specifieke groeiomstandigheden die elke soort nodig heeft. Voor een kleurrijke zomertuin kun je kiezen voor eenjarige soorten, terwijl vaste salvia’s ideaal zijn voor langdurige beplanting.

Conclusie

Salvia’s zijn veelzijdige planten die een waardevolle toevoeging zijn aan elke tuin. Of je nu kiest voor de winterharde vaste planten of de kleurrijke eenjarigen, salvia’s bieden zowel esthetische als ecologische voordelen. Welke salvia je ook kiest, je tuin zal zeker genieten van de kleur, de geur en het leven dat deze prachtige planten met zich meebrengen.