• Gratis levering vanaf 75 euro in België.
  • Contacteer ons
  • Veilig online betalen
  • Leveringstermijn 3 à 7 werkdagen
  • Zaden Gratis Levering 2 werkdagen
Toggle Nav
Winkelwagen
Sluiten
  • Menu
  • Setting

Monthly Archives: Mei 2024

  1. Tuinieren in de Schaduw: Transformeer Uw Schaduwrijke Hoeken met Schaduwtolerante Planten

    Kleurrijke Bloemen voor Schaduwrijke Plekken

    Een van de grootste uitdagingen in een schaduwrijke tuin is het introduceren van kleur. Gelukkig bieden veel schaduwtolerante planten prachtige bloemen die zelfs de donkerste gebieden kunnen oplichten.

    Astilbe is een fantastische keuze, met zijn pluizige bloempluimen die variëren van zachte roze en paarse tinten tot levendige rode en witte kleuren. Deze winterharde vaste planten voegen niet alleen een vleugje kleur toe, maar trekken ook bestuivers aan, waardoor uw tuin een levendig ecosysteem wordt.

    Begonia's zijn een andere uitstekende optie. Met hun continue bloei en een grote verscheidenheid aan kleuren, kunnen begonia's elke schaduwrijke plek opvrolijken. Hun wasachtige bladeren voegen ook een glanzende textuur toe, wat de visuele aantrekkingskracht van uw tuin versterkt.

    Hosta's staan bekend om hun prachtige bladeren, maar veel variëteiten produceren ook delicate, lavendelkleurige bloemen. Hosta's zijn er in een scala aan bladtinten, waaronder levendig groen, blauw en bonte patronen, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor het toevoegen van zowel kleur als textuur aan schaduwrijke plekken.

    Getextureerd Blad voor Visuele Interesse

    Schaduwtolerante planten draaien niet alleen om bloemen; hun blad kan net zo verbluffend zijn en effectief in het creëren van een aantrekkelijke tuinomgeving.

    Varens zijn klassieke schaduwtuinplanten, en hun delicate, kantachtige bladeren voegen een weelderig, bosachtig gevoel toe aan elke tuin. Met veel beschikbare variëteiten, van de lange en statige struisvogelvaren tot de compacte en fijn getextureerde adelaarsvaren, kunt u de perfecte varen vinden die past bij de esthetiek van uw tuin.

    Heuchera's, of purperklokjes, bieden een dramatisch tintje met hun rijk gekleurde bladeren die variëren van diepe paarse en rode tinten tot heldere limoengroene en zilveren tinten. Deze vaste planten vormen bossige bladeren die het hele jaar door interesse bieden, en hun kleine, klokvormige bloemen voegen een speelse toets toe tijdens het bloeiseizoen.

    Lamium is een fantastische bodembedekker voor schaduwrijke gebieden. De zilveren bladeren met groene randen kunnen donkere hoeken oplichten, en in de lente en zomer produceert het charmante roze, witte of paarse bloemen.

    Een Harmonieuze Schaduwtuin Creëren

    Bij het plannen van uw schaduwtuin kunt u overwegen planten in lagen aan te brengen om diepte en visuele interesse te creëren. Hogere planten zoals Japanse Bosgras of Salomonszegel kunnen de achtergrond vormen, terwijl middelgrote planten zoals varens en heuchera's het middengedeelte vullen. Bodembedekkers zoals lamium of Kruipend Zenegroen kunnen zich over de basis verspreiden, waardoor een samenhangende, gelaagde uitstraling ontstaat.

    Naast het selecteren van de juiste planten, zorg ervoor dat de grond in uw schaduwrijke gebieden goed is voorbereid. De meeste schaduwtolerante planten geven de voorkeur aan rijke, goed doorlatende grond. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost kan de bodemstructuur verbeteren en de nodige voedingsstoffen leveren voor uw planten om te gedijen.

    De waterbehoeften kunnen ook variëren, omdat schaduwrijke gebieden langer vocht kunnen vasthouden dan zonnige plekken. Let op de vochtigheidsniveaus en pas uw bewateringsschema aan om overbewatering te voorkomen, wat kan leiden tot wortelrot.

    Omarm de Schoonheid van Schaduw

    Tuinieren in de schaduw betekent niet dat u genoegen moet nemen met een saaie, levenloze omgeving. Met de juiste selectie van schaduwtolerante planten kunt u een tuin creëren die net zo levendig en boeiend is als een zonnige ruimte. Van de kleurrijke bloemen van astilbe en begonia's tot het getextureerde blad van varens en heuchera's, er zijn talloze opties om te verkennen.

    Dus, benut die schaduwrijke hoeken en transformeer ze in weelderige, uitnodigende toevluchtsoorden. Met een beetje creativiteit en de juiste planten kan uw tuin gedijen in de schaduw, en schoonheid en rust brengen in elk deel van uw buitenruimte.

    Doorgaan met lezen »
  2. Week van de Bijen: Waarom Bijen Zo Belangrijk Zijn en de Top 10 Vaste Planten voor Bijen

    Waarom zijn bijen zo belangrijk?

    1. Bestuiving van gewassen: Bijen zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van ongeveer 75% van de gewassen die direct of indirect door mensen worden geconsumeerd. Dit omvat fruit, groenten, noten en zaden.

    2. Biodiversiteit: Bijen dragen bij aan de biodiversiteit door het bestuiven van wilde planten. Dit zorgt ervoor dat verschillende plantensoorten kunnen blijven voortbestaan en bloeien.

    3. Ecosysteemdiensten: Door de bestuiving van planten leveren bijen een essentiële ecosysteemdienst die bijdraagt aan de stabiliteit en veerkracht van ecosystemen.

    4. Voedselketen: Veel dieren zijn afhankelijk van de planten die door bijen worden bestoven. Zonder bijen zou de voedselketen verstoord raken, wat gevolgen zou hebben voor verschillende diersoorten.

    5. Economische waarde: De economische waarde van de bestuiving door bijen wordt wereldwijd geschat op honderden miljarden dollars per jaar. Het verlies van bijenpopulaties zou grote economische gevolgen hebben voor de landbouwsector.

    Top 10 Vaste Planten voor Bijen

    Het creëren van een bijenvriendelijke tuin is een van de beste manieren om bijen te ondersteunen. Hier zijn de top 10 vaste planten die bijen aantrekken:

    1. Lavendel (Lavandula angustifolia): Deze plant trekt bijen aan met zijn geurige bloemen en lange bloeitijd.

    2. Salvia (Salvia nemorosa): Een favoriet onder bijen vanwege de rijke nectar en de lange bloeiperiode.

    3. Echinacea (Echinacea purpurea): Ook bekend als zonnehoed, deze plant biedt overvloedige nectar en stuifmeel.

    4. Sedum (Sedum spectabile): De bloemen van deze vetplant zijn een belangrijke voedselbron voor bijen in de late zomer en herfst.

    5. Kattenkruid (Nepeta faassenii): Met zijn blauwe bloemen trekt kattenkruid veel bijen en vlinders aan.

    6. Akelei (Aquilegia vulgaris): Deze sierlijke plant biedt diep verborgen nectar die bijen aantrekt.

    7. Hemelsleutel (Sedum telephium): Deze plant bloeit in de late zomer en biedt voedsel op een moment dat er minder bloemen beschikbaar zijn.

    8. Hysop (Hyssopus officinalis): Een aromatische plant die zowel bijen als vlinders aantrekt.

    9. Vrouwenmantel (Alchemilla mollis): De kleine bloemen zijn rijk aan nectar en populair bij bijen.

    10. Duizendblad (Achillea millefolium): Deze plant bloeit lang en trekt bijen aan met zijn platte bloemschermen.

    Het ondersteunen van bijenpopulaties begint bij het creëren van een leefomgeving waarin ze kunnen floreren. Door deze planten in je tuin op te nemen, draag je bij aan de gezondheid van de bijen en, daarmee, aan het welzijn van ons hele ecosysteem. Laten we tijdens de Week van de Bijen niet alleen waardering tonen voor deze onmisbare insecten, maar ook actie ondernemen om hun toekomst veilig te stellen.

    Doorgaan met lezen »
  3. Waarom is de plant Erysimum 'Bowles' Mauve', of Steenraket, Muurbloem zo populair?

    De plant Erysimum 'Bowles' Mauve', ook wel bekend als Steenraket of Muurbloem, is populair om verschillende redenen:

    1. Langdurige bloei: Deze plant bloeit vaak van het vroege voorjaar tot de herfst, waardoor hij een lange periode kleur aan de tuin geeft. Dit maakt hem aantrekkelijk voor tuiniers die langdurig willen genieten van bloemen.

    2. Weinig onderhoud: Erysimum 'Bowles' Mauve' is relatief gemakkelijk te verzorgen. Hij is droogtebestendig en heeft weinig bemesting nodig, wat hem geschikt maakt voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

    3. Kleurrijke bloemen: De bloemen van deze plant hebben een aantrekkelijke mauve of paarsachtige kleur die goed contrasteert met andere planten in de tuin. Dit zorgt voor visuele interesse en variëteit in bloembedden en borders.

    4. Aantrekking van bestuivers: De bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Dit is gunstig voor de biodiversiteit in de tuin en kan helpen bij de bestuiving van andere planten.

    5. Winterhard: Erysimum 'Bowles' Mauve' is redelijk winterhard in veel klimaten, wat betekent dat hij jaar na jaar terugkomt zonder veel extra zorg.

    6. Veelzijdigheid: Deze plant kan goed groeien in verschillende tuinsituaties, zoals borders, rotstuinen, en potten. Hij kan ook goed gedijen in zowel volle zon als lichte schaduw, wat flexibiliteit biedt bij het tuinontwerp.

    Planten

    1. Standplaats kiezen:

      • Licht: Kies een plek met volle zon tot halfschaduw. Erysimum 'Bowles' Mauve' gedijt het beste in de volle zon, maar kan ook lichte schaduw verdragen.
      • Bodem: Zorg voor goed doorlatende grond. Deze plant houdt niet van natte voeten, dus vermijd plekken waar water blijft staan. Een licht alkalische tot neutrale pH is ideaal.
    2. Planten:

      • Tijd: De beste tijd om te planten is in het voorjaar of in de vroege herfst.
      • Afstand: Plant de planten op een afstand van ongeveer 30-40 cm van elkaar om voldoende ruimte voor groei te bieden.
      • Diepte: Graaf een gat dat iets groter is dan de wortelkluit van de plant. Plaats de plant op dezelfde diepte als in de pot waarin hij werd gekweekt en vul het gat op met aarde.

    Onderhoud en Verzorging

    1. Water geven:

      • Geef de planten regelmatig water totdat ze goed zijn gevestigd. Eenmaal gevestigd, zijn ze redelijk droogtebestendig en hebben ze minder vaak water nodig. Vermijd echter langdurige droogteperiodes.
    2. Bemesting:

      • Erysimum 'Bowles' Mauve' heeft weinig bemesting nodig. Een keer per jaar in het vroege voorjaar een lichte dosis algemene tuinmest of organische compost is meestal voldoende.
    3. Snoeien:

      • Om de plant compact en bloeiend te houden, snoei je de uitgebloeide bloemen regelmatig weg (dode kopjes).
      • Snoei na de bloeiperiode licht terug om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Vermijd zware snoei in de winter.
    4. Winterbescherming:

      • In koude klimaten kan het nodig zijn om de planten te beschermen tegen strenge vorst. Bedek de basis van de planten met mulch of stro om de wortels te beschermen.
    5. Ziekten en plagen:

      • Erysimum 'Bowles' Mauve' is over het algemeen resistent tegen de meeste ziekten en plagen. Let echter op voor bladluizen en slakken, en neem maatregelen als ze een probleem worden.
    6. Vermeerderen:

      • Erysimum 'Bowles' Mauve' kan gemakkelijk worden vermeerderd door stekken te nemen in de zomer. Snijd gezonde, niet-bloeiende scheuten van ongeveer 10 cm lang en plant ze in een pot met stekgrond. Houd de stekken vochtig totdat ze wortelen en verplaats ze vervolgens naar hun definitieve plek.

    Door deze stappen te volgen, kun je genieten van een gezonde en bloeiende Erysimum 'Bowles' Mauve' in je tuin.

    Doorgaan met lezen »
  4. Waarom klimplanten planten?

    Klimplanten worden vaak geplant om verschillende redenen, waaronder:

    1. Decoratieve doeleinden: Klimplanten kunnen muren, schuttingen, pergola's en andere structuren bedekken, waardoor een mooie en groene omgeving ontstaat.

    2. Ruimtebesparing: In tuinen of op balkons kunnen klimplanten verticale ruimte benutten, waardoor meer ruimte beschikbaar blijft voor andere planten of activiteiten.

    3. Privacy: Klimplanten kunnen dienen als natuurlijke afscheidingen, waardoor privacy wordt gecreëerd rond een woning of tuin.

    Om klimplanten te planten en te verzorgen, volgen hier enkele algemene stappen:

    1. Kies de juiste locatie: Klimplanten hebben meestal volle zon nodig, hoewel sommige ook in de halfschaduw kunnen gedijen. Zorg ervoor dat de locatie voldoende ruimte biedt voor de plant om te groeien en te klimmen.

    2. Bereid de grond voor: Zorg voor goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Verbeter indien nodig de bodem met compost of meststoffen.

    3. Planten: Graaf een gat dat iets groter is dan de kluit van de plant. Plaats de plant in het gat en vul het met aarde. Geef royaal water na het planten.

    4. Ondersteuning bieden: Voorzie een steunstructuur, zoals een trellis, draadwerk of een rooster, waar de klimplant zich aan kan hechten en omhoog kan klimmen.

    5. Water geven: Houd de grond vochtig, vooral tijdens droge periodes. Geef regelmatig water, maar vermijd dat de grond doorweekt raakt.

    6. Snoeien: Snoei de klimplant regelmatig om de groei te stimuleren en een gezonde vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en begeleid de groei zoals gewenst.

    7. Bemesten: Geef de klimplant af en toe een meststof om de groei en bloei te bevorderen. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste toepassing.

    De top 3 klimplanten:

    1. Clematis (Ranunculaceae): Clematis is een populaire klimplant vanwege de prachtige bloemen in diverse kleuren en vormen. Ze gedijen goed in de volle zon of lichte schaduw en hebben ondersteuning nodig om te klimmen. Clematis planten en verzorgen omvat het zorgen voor goed doorlatende grond, regelmatig water geven en snoeien na de bloei om de groei te bevorderen.

    2. Campsis (Bignoniaceae): Campsis, ook bekend als trompetbloem, is een krachtige en snelgroeiende klimplant met felgekleurde bloemen die lijken op trompetten. Ze gedijen goed in volle zon en vereisen een stevige ondersteuning om te klimmen. Campsis planten en verzorgen omvat regelmatig water geven, snoeien in de late winter of vroege lente en het bieden van voldoende ruimte voor groei.

    3. Wisteria (Fabaceae): Wisteria staat bekend om zijn weelderige en geurige bloemtrossen die een betoverende aanblik bieden wanneer ze in bloei staan. Ze gedijen het beste in volle zon en goed doorlatende grond. Wisteria planten en verzorgen omvat het zorgen voor een stevige structuur voor ondersteuning, regelmatig snoeien om de groei te bevorderen en het verwijderen van zaailingen om verspreiding te voorkomen.

    Door deze specifieke verzorgingsrichtlijnen te volgen, kun je genieten van een prachtige groei van Clematis, Campsis en Wisteria in je tuin of op je terras.

    Doorgaan met lezen »