Waarom zijn bijen zo belangrijk?

 1. Bestuiving van gewassen: Bijen zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van ongeveer 75% van de gewassen die direct of indirect door mensen worden geconsumeerd. Dit omvat fruit, groenten, noten en zaden.

 2. Biodiversiteit: Bijen dragen bij aan de biodiversiteit door het bestuiven van wilde planten. Dit zorgt ervoor dat verschillende plantensoorten kunnen blijven voortbestaan en bloeien.

 3. Ecosysteemdiensten: Door de bestuiving van planten leveren bijen een essentiële ecosysteemdienst die bijdraagt aan de stabiliteit en veerkracht van ecosystemen.

 4. Voedselketen: Veel dieren zijn afhankelijk van de planten die door bijen worden bestoven. Zonder bijen zou de voedselketen verstoord raken, wat gevolgen zou hebben voor verschillende diersoorten.

 5. Economische waarde: De economische waarde van de bestuiving door bijen wordt wereldwijd geschat op honderden miljarden dollars per jaar. Het verlies van bijenpopulaties zou grote economische gevolgen hebben voor de landbouwsector.

Top 10 Vaste Planten voor Bijen

Het creëren van een bijenvriendelijke tuin is een van de beste manieren om bijen te ondersteunen. Hier zijn de top 10 vaste planten die bijen aantrekken:

 1. Lavendel (Lavandula angustifolia): Deze plant trekt bijen aan met zijn geurige bloemen en lange bloeitijd.

 2. Salvia (Salvia nemorosa): Een favoriet onder bijen vanwege de rijke nectar en de lange bloeiperiode.

 3. Echinacea (Echinacea purpurea): Ook bekend als zonnehoed, deze plant biedt overvloedige nectar en stuifmeel.

 4. Sedum (Sedum spectabile): De bloemen van deze vetplant zijn een belangrijke voedselbron voor bijen in de late zomer en herfst.

 5. Kattenkruid (Nepeta faassenii): Met zijn blauwe bloemen trekt kattenkruid veel bijen en vlinders aan.

 6. Akelei (Aquilegia vulgaris): Deze sierlijke plant biedt diep verborgen nectar die bijen aantrekt.

 7. Hemelsleutel (Sedum telephium): Deze plant bloeit in de late zomer en biedt voedsel op een moment dat er minder bloemen beschikbaar zijn.

 8. Hysop (Hyssopus officinalis): Een aromatische plant die zowel bijen als vlinders aantrekt.

 9. Vrouwenmantel (Alchemilla mollis): De kleine bloemen zijn rijk aan nectar en populair bij bijen.

 10. Duizendblad (Achillea millefolium): Deze plant bloeit lang en trekt bijen aan met zijn platte bloemschermen.

Het ondersteunen van bijenpopulaties begint bij het creëren van een leefomgeving waarin ze kunnen floreren. Door deze planten in je tuin op te nemen, draag je bij aan de gezondheid van de bijen en, daarmee, aan het welzijn van ons hele ecosysteem. Laten we tijdens de Week van de Bijen niet alleen waardering tonen voor deze onmisbare insecten, maar ook actie ondernemen om hun toekomst veilig te stellen.