De plant Erysimum 'Bowles' Mauve', ook wel bekend als Steenraket of Muurbloem, is populair om verschillende redenen:

 1. Langdurige bloei: Deze plant bloeit vaak van het vroege voorjaar tot de herfst, waardoor hij een lange periode kleur aan de tuin geeft. Dit maakt hem aantrekkelijk voor tuiniers die langdurig willen genieten van bloemen.

 2. Weinig onderhoud: Erysimum 'Bowles' Mauve' is relatief gemakkelijk te verzorgen. Hij is droogtebestendig en heeft weinig bemesting nodig, wat hem geschikt maakt voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

 3. Kleurrijke bloemen: De bloemen van deze plant hebben een aantrekkelijke mauve of paarsachtige kleur die goed contrasteert met andere planten in de tuin. Dit zorgt voor visuele interesse en variëteit in bloembedden en borders.

 4. Aantrekking van bestuivers: De bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Dit is gunstig voor de biodiversiteit in de tuin en kan helpen bij de bestuiving van andere planten.

 5. Winterhard: Erysimum 'Bowles' Mauve' is redelijk winterhard in veel klimaten, wat betekent dat hij jaar na jaar terugkomt zonder veel extra zorg.

 6. Veelzijdigheid: Deze plant kan goed groeien in verschillende tuinsituaties, zoals borders, rotstuinen, en potten. Hij kan ook goed gedijen in zowel volle zon als lichte schaduw, wat flexibiliteit biedt bij het tuinontwerp.

Planten

 1. Standplaats kiezen:

  • Licht: Kies een plek met volle zon tot halfschaduw. Erysimum 'Bowles' Mauve' gedijt het beste in de volle zon, maar kan ook lichte schaduw verdragen.
  • Bodem: Zorg voor goed doorlatende grond. Deze plant houdt niet van natte voeten, dus vermijd plekken waar water blijft staan. Een licht alkalische tot neutrale pH is ideaal.
 2. Planten:

  • Tijd: De beste tijd om te planten is in het voorjaar of in de vroege herfst.
  • Afstand: Plant de planten op een afstand van ongeveer 30-40 cm van elkaar om voldoende ruimte voor groei te bieden.
  • Diepte: Graaf een gat dat iets groter is dan de wortelkluit van de plant. Plaats de plant op dezelfde diepte als in de pot waarin hij werd gekweekt en vul het gat op met aarde.

Onderhoud en Verzorging

 1. Water geven:

  • Geef de planten regelmatig water totdat ze goed zijn gevestigd. Eenmaal gevestigd, zijn ze redelijk droogtebestendig en hebben ze minder vaak water nodig. Vermijd echter langdurige droogteperiodes.
 2. Bemesting:

  • Erysimum 'Bowles' Mauve' heeft weinig bemesting nodig. Een keer per jaar in het vroege voorjaar een lichte dosis algemene tuinmest of organische compost is meestal voldoende.
 3. Snoeien:

  • Om de plant compact en bloeiend te houden, snoei je de uitgebloeide bloemen regelmatig weg (dode kopjes).
  • Snoei na de bloeiperiode licht terug om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Vermijd zware snoei in de winter.
 4. Winterbescherming:

  • In koude klimaten kan het nodig zijn om de planten te beschermen tegen strenge vorst. Bedek de basis van de planten met mulch of stro om de wortels te beschermen.
 5. Ziekten en plagen:

  • Erysimum 'Bowles' Mauve' is over het algemeen resistent tegen de meeste ziekten en plagen. Let echter op voor bladluizen en slakken, en neem maatregelen als ze een probleem worden.
 6. Vermeerderen:

  • Erysimum 'Bowles' Mauve' kan gemakkelijk worden vermeerderd door stekken te nemen in de zomer. Snijd gezonde, niet-bloeiende scheuten van ongeveer 10 cm lang en plant ze in een pot met stekgrond. Houd de stekken vochtig totdat ze wortelen en verplaats ze vervolgens naar hun definitieve plek.

Door deze stappen te volgen, kun je genieten van een gezonde en bloeiende Erysimum 'Bowles' Mauve' in je tuin.