Vinca, ook bekend als maagdenpalm, is een geslacht van groenblijvende vaste plant die populair zijn als bodembedekkers vanwege hun dichte groei en aantrekkelijke bloemen. Hieronder bespreken wewat basisaspecten over het planten, verzorgen en de populaire soorten van vinca.

Hoe Vinca te planten

 1. Locatie: Kies een plek met gedeeltelijke schaduw of volle zon. Vinca kan in veel lichtomstandigheden overleven, maar heeft een voorkeur voor licht gefilterd zonlicht.
 2. Bodem: Vinca is niet erg kieskeurig over de bodemsoort, maar goed gedraineerde grond is ideaal. Vermijd waterlogged gebieden.
 3. Planten: Plant vinca zaailingen ongeveer 30 tot 45 cm uit elkaar om ze ruimte te geven om te verspreiden. Graaf een gat dat net zo diep is als de kluit en tweemaal zo breed. Vul het gat en druk de grond zachtjes aan.

Hoe Vinca te verzorgen

 • Water geven: Vinca heeft weinig water nodig eens het gevestigd is, maar tijdens droge perioden kan extra water nodig zijn.
 • Bemesten: Een lichte bemesting aan het begin van het groeiseizoen kan helpen, maar is vaak niet noodzakelijk omdat vinca in veel bodems kan overleven.
 • Snoeien: Om de planten gezond te houden en verspreiding in toom te houden, kan snoeien nodig zijn, vooral in tuinen waar ze zich te veel kunnen verspreiden.

Populaire Soorten Vinca en Hun Voordelen

 1. Vinca minor (Kleine maagdenpalm): Blijft lager bij de grond en heeft kleinere bladeren en bloemen. Ideaal voor onderbouw in tuinen.
 2. Vinca major (Grote maagdenpalm): Heeft grotere bladeren en bloemen en groeit sneller; nuttig voor het snel bedekken van grote gebieden.
 3. Vinca difformis: Heeft een iets andere bloemvorm en is winterhard, wat goed is voor koudere klimaten.

Drie Best Verkochte Soorten

 1. Vinca minor 'Atropurpurea': Deze soort heeft prachtige donkerpaarse bloemen en is zeer populair vanwege de kleur en de dichte groei.
 2. Vinca minor 'Alba': Deze variëteit heeft aantrekkelijke witte bloemen en wordt vaak gebruikt voor contrast in donkerdere tuinplekken.
 3. Vinca major 'Variegata': Opvallend door zijn bontgekleurde bladeren (groen met crèmewitte randen) en blauwe bloemen, erg geliefd voor zowel bodembedekking als hangende manden.

Vinca, of maagdenpalm, kent voornamelijk twee hoofdsoorten die veel gebruikt worden in tuinen: Vinca minor en Vinca major. Daarnaast zijn er verschillende cultivars (geteelde variëteiten) binnen deze soorten die populair zijn vanwege hun specifieke eigenschappen. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de meest bekende variëteiten en hun voordelen:

Vinca minor (Kleine maagdenpalm)

 1. 'Alba': Deze variëteit produceert mooie witte bloemen die goed contrasteren met het donkergroene blad. Ideaal voor een heldere uitstraling in schaduwrijke tuinen.
 2. 'Atropurpurea': Bekend om zijn rijke paarsrode bloemen, biedt een opvallend kleuraccent in de tuin.
 3. 'La Grave' (ook bekend als 'Bowles Variety'): Heeft grotere blauwe bloemen en is robuuster dan andere variëteiten, wat hem zeer geschikt maakt voor bodembedekking.
 4. 'Illumination': Kenmerkend voor zijn bontgekleurde bladeren, waarbij het geel de overhand heeft, wat zorgt voor een lichteffect in schaduwrijke gebieden.
 5. 'Gertrude Jekyll': Witbloeiend en zeer geschikt voor donkere plekken waar andere bloemen minder goed zichtbaar zouden zijn.

Vinca major (Grote maagdenpalm)

 1. 'Variegata': Heeft aantrekkelijke bonte bladeren (groen met crème of witte randen) die een decoratieve toets geven aan de bodembedekking.
 2. 'Maculata': Deze variëteit heeft bladeren met gele strepen, die een mooi contrast bieden met de typische blauwe bloemen.
 3. 'Wojo’s Jem': Opvallend vanwege de goudgele randen van de bladeren, wat het een populaire keuze maakt voor levendige tuinontwerpen.

Voordelen van Vinca

 • Duurzaamheid: Zowel Vinca minor als Vinca major zijn zeer winterhard en kunnen goed tegen droogte eenmaal gevestigd.
 • Bodembedekker: Door hun snelle groei en dichte bladerdek zijn ze uitstekend geschikt om onkruidgroei te onderdrukken.
 • Onderhoudsarm: Vinca vraagt weinig onderhoud, wat ideaal is voor tuiniers die een tuin met weinig werk willen.
 • Schaduwtolerant: Ze groeien goed in zowel zon als schaduw, hoewel bloei vaak beter is op zonniger plekken.
 • Erosiecontrole: Hun wortelstelsel helpt bij het voorkomen van bodemerosie op hellingen en in gebieden met losse grond.

Deze variëteiten van Vinca bieden een breed scala aan mogelijkheden voor tuiniers, van het accentueren van kleur in schaduwrijke tuinen tot het effectief bedekken van grote gebieden met een minimale inzet.