De trompetboom en boltrompetboom
De trompetboom is oorspronkelijk uit Zuid-Europa.  Catalpa is één van de bomen met het grootste blad in ons klimaat kan groeien. Het blad is hartvormig, groen van kleur en bladverliezend in de winter.

De trompetboom en boltrompetboom zijn beide catalpa’s maar hebben toch hele andere eigenschappen. De boltrompetboom groeit, zoals zijn naam het eigenlijk al zegt, in een bolvorm. De groene trompetboom is een vrij uitgroeiende boom.

De boltrompetboom bloeit niet. De vrij uitgroeiende trompetboom krijgt in juli witte bloemtrossen. Na de bloei krijgt deze boom peulen.

Waarom een trompetboom - catalpa?

  • De grote bladeren zorgen voor schaduw in je tuin of op je balkon
  • Lange levensverwachting
  • Winterhard
  • Laten zich goed snoeien en is hierdoor compact te houden
  • Groeit goed in vrijwel iedere bodem.

Catalpa op een balkon of dakterras
Het is mogelijk om een groene trompetboom op je balkon of dakterras te houden. De groene trompetboom groeit namelijk goed in een grote pot.  De boom is ideaal als je graag wat meer schaduw wilt hebben.

Plant je de groene trompetboom in een pot, zorg dan voor een stevige pot zodat de boom niet snel omwaait. Een goede afwatering van de pot is belangrijk. Controleer of de pot aan de onderkant een aantal gaten heeft, zodat het water weg kan stromen. Is dit niet het geval dan kun je zelf een aantal gaten boren.

Voor een optimale afwatering kun je de pot vullen met kleikorrels. Vervolgens vul je de pot aan met potgrond en plaats je de groene trompetboom. Vergeet de boom in de pot geen water te geven!

Soorten
Bovenstaand zijn een aantal soorten trompetbomen kort benoemd. De vrij uitgroeiende, bolvorm en een trompetboom met geel en met groen bord. Onderstaand worden de soorten kort toegelicht. Door op de benaming te klikken, worden foto’s en een kostenoverzicht/maten van de boom zichtbaar.

  • Catalpa bignonioides
    De Catalpa bignonioides is de vrij uitgroeiende trompetboom. Snoei je deze boom niet dan kan hij een hoogte en breedte van ongeveer 10 meter krijgen. De boom is dus geschikt voor een middelgrote en grote tuinen. De boom bloeit in juli en krijgt na de bloei peulen. De bladkleur van de boom is groen.
  • Catalpa bignonioides ‘Nana’ is de boltrompetboom. Deze boom is een ideale boom voor kleine tuinen. De boom bloeit niet, waardoor het blad en de compacte vorm de grootste sierwaarde zijn van de boom. De kleur van het blad is groen.
  • Catalpa bignonioides ‘Aurea’ is een goudgele bolcatalpa. De boom bloeit wit en krijgt na de bloei peulen die tot in de winter aan de boom blijven hangen. Wel moet gezegd worden dat bloemen pas na enkele jaren aan de boom verschijnen.

Aanplanten
Bij het aanplanten van een Catalpa is het belangrijk dat de plantgat groot genoeg is. Het beste kun je er voor zorgen dat de plantgat ongeveer 1/3 groter is de kluit.

Gebruik aanplantgrond bij het aanplanten. Dit zorgt voor een betere beworteling van de boom. De aanplantgrond kun je in het plantgat mengen met de bestaande grond. Per boom heb je ongeveer een zak aanplantgrond nodig van 40 liter.

De eerste jaren moet de boom zich goed gaan wortelen in de grond, waardoor de boom extra steun nodig heeft van boompalen. Door de boom met boomband te bevestigen aan twee boompalen zorg je ervoor dat de boom stevig staat en minder snel schuin gaat groeien door de wind.

Kopen
Een trompetboom of Catalpa kun je het gehele jaar aanplanten, mits het niet vriest. In het najaar t/m vroeg in het voorjaar kun je de boom met kale wortel aanplanten. Een Catalpa in pot kun je het gehele jaar aanplanten, dus ook in de zomer. Geef de boom na de aanplant wel genoeg water!