Maagdenpalm of Vinca

De Maagdenpalm, ook wel bekend als de Vinca, is een bodembedekkende en groenblijvende plant uit de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae). Van nature komt de plant voor in Noordwest-Afrika, delen van Azië en in Europa.

Vinca minor of Vinca major

De Maagdenpalm of Vinca is geschikt voor de schaduw en groeit makkelijk als bodembedekker onder struiken en bomen. Er zijn twee soorten maagdenpalm, de kleine (vinca minor) en de grote (Vinca major). Het onderscheid tussen deze twee soorten zit in de bloemen en de bladeren. Vinca minor bloeit eerder, soms al in februari, en vormt een gesloten tapijt. Kleine maagdenpalm komt voor in de Ardennen en de grote maagdenpalm komt uit Zuid-Frankrijk.

Daardoor is kleine maagdenpalm beter winterhard en houdt deze plant meer van natte bosgrond. De Maagdenpalm heeft ovaal tot lancetvormige bladeren, overstaand en afhankelijk van de soort groen van kleur tot bontkleurige varianten. De bloemkleur varieert tussen blauw, paars en wit. de Vinca vormt het jaarrond bloemen, waarbij in het vroege voorjaar de meeste bloempjes tot ontwikkeling komen. Kleinbladige Maagdenpalmen (Vinca minor) hebben bloemen van zo'n 2,5 cm groot. De grootbladige Vinca’s (Vinca Major) hebben bloemen tot zo'n 7,5 cm.

Onderhoud

De Vinca is een plant die weinig onderhoud nodig heeft en groeit op vrijwel iedere doorlatende grondsoort in zowel de zon, half schaduw als schaduw. Het is dan ook een makkelijk tuinplant die veel wordt toegepast. Je komt deze planten dan ook vaak tegen in de wilde- en onderhoudsarme tuin

De lange, slingerende takken worden 1-2 m lang maar komen niet meer dan 20-40 cm boven de grond. Hierdoor leent de plant zich perfect voor in een border, plantenbakken en om grote oppervlaktes mee aan te planten. Omdat de Maagdenpalm een kruipende groeiwijze heeft, zal de bodem na verloop van tijd bedekt zijn met een tapijt van groene twijgen en bladeren waardoor onkruid geen kans krijgt om zich te ontwikkelen.

Het zijn uitstekende bodembedekkers die erg sterk zijn en schaduw verdragen, hoewel ze in de schaduw minder uitbundig bloeien. Onder bomen en struiken houden ze het onkruid weg. De takken schieten gemakkelijk wortel waar ze de grond raken. De plant verspreidt zich hierdoor gemakkelijk.