De grote, kleurrijke bloemen van rudbeckia geven een zomerse uitstraling aan elke border. Deze vaste plant heeft margrietachtige bloemen met losse of meer hangende bloemblaadjes die een dik oranjebruin hart omringen. Net een vrolijke zomerhoed! Ze pronken trots in borders en perken. Elke bloem blijft wekenlang mooi en de honinggeur trekt veel bijen, hommels en vlinders naar uw tuin. Het dikke hart is populair voor boeketten en blijft lang na de bloei decoratief in de border, zelfs in de winter.

De wetenschappelijke naam Echinacea doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Een afkooksel van Echinacea wordt al heel lang gebruikt in kruidenremedies en als homeopathisch middel bij verkoudheid en griep. Rudbeckia wordt gewaardeerd als een robuuste en legendarische borderplant vanwege haar krachtige helende eigenschappen. Het is een echte bloem van kracht.

De wetenschappelijke naam is afgeleid van het Latijnse "achnos", wat "zee egel" betekent. Het hart van de bloem lijkt op een egel. Echinacea behoort tot de familie van de Asteraceae en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar negen verschillende soorten op de prairies te vinden zijn.

Rudbeckia in het kort

Soorten: 9
Bloei: Ja
Bloeiperiode: juli-september
Locatie: Volle zon
Winterhard: Ja
Wintergroen : Geen
Snoeien: Ja, in het voorjaar en eventueel in de zomer, uitgebloeide bloemen wegsnoeien.
Kenmerken : Vaste plant

Hoe groeit Rudbeckia?
Rudbeckia groeit rechtop en draagt haar bloemen op stevige, vaak vertakte stengels die tot ver voorbij de bladeren reiken. De donkergroene bladeren worden ongeveer 30 cm hoog. Deze vaste plant bereikt zijn volwassen grootte in het voorjaar en verspreidt zich langzaam.

Welke soorten rudbeckia zijn er?

 • Rode Echinacea (Echinacea purpurea)
  Echinacea purpurea heeft bloemen van 10 tot 12 centimeter breed die op stevige stelen staan. De roze bloemblaadjes hangen iets af of steken horizontaal uit. Het dikke, kegelvormige hart is oranje tot bruin en blijft tot in de winter aan de stengel zitten.
  Bloei: juli-september
  Hoogte: 75-100 cm
 • Rode Echinacea (Echinacea purpurea 'Magnus')
  Echinacea purpurea heeft bloemen van 10 tot 12 centimeter die op stevige stelen staan. De roze bloemblaadjes hangen iets af of steken horizontaal uit. Het dikke, kegelvormige hart is oranje tot bruin en blijft tot in de winter aan de stengel zitten.
  Bloeitijd: juli-september
  Hoogte: 75-100 cm
 • Gele Echinacea (Echinacea paradoxa)
  Echinacea purpurea heeft bloemen van 10 tot 12 centimeter die op stevige stelen staan. De roze bloemblaadjes vallen iets naar beneden of steken horizontaal uit. Het dikke, kegelvormige hart is oranje tot bruin en blijft tot in de winter aan de stengel zitten.
  Bloeitijd: juli-september
  Hoogte: 75-100 cm
 • Witte Echinacea (Echinacea purpurea 'White Swan')
  Echinacea purpurea 'White Swan' is een grote witte paraplu met smalle, sierlijke bloemblaadjes.
  Bloeiperiode: juli-september
  Hoogte: 75-100 cm
 • Groene Echinacea (Echinacea purpurea 'Green Jewel')
  Echinacea purpurea 'Green Jewel' is heel speciaal omdat deze plant lichtgroene bloemblaadjes en een donkergroen hart heeft.
  Bloeiperiode: juli-september
  Hoogte: 75-85 cm
 • Witte Echinacea (Echinacea purpurea 'Alba')
  Echinacea purpurea 'Alba' met grote witte bloemen en een oranje-groen hart.
  Bloeiperiode: juli-september
  Hoogte: 50-75 cm
 • Rode Rudbeckia (Echinacea purpurea 'Fatal Attraction')
  Echinacea purpurea 'Fatal Attraction' bloeit met dieproze bloemen, de bloemblaadjes staan bijna horizontaal. De donkere bloemstelen zijn opvallend.
  Bloeiperiode: juli-september
  Hoogte: 60-80 cm

De rudbeckia bloem
De bloem heeft een dik, bolvormig centrum en hangende of bijna horizontale bloemblaadjes. Als de bloem uitgebloeid is, beginnen de bloemblaadjes als een parachute naar beneden te hangen. De zaden rijpen dan in het hart. Echinacea heeft ook dubbele bloemen.

Wanneer bloeit Rudbeckia?
De bloemen verschijnen van juli tot september.

Wat moet ik doen als mijn Rudbeckia uitgebloeid is?
Als uw Rudbeckia uitgebloeid is, hoeft u niets te doen. De uitgebloeide bloemen blijven lang decoratief dankzij hun dikke hart. U kunt er ook voor kiezen om de verwelkte bloemstengels in de zomer terug te knippen. Doe dit net boven een zijscheut, want de parasol kan nieuwe bloemknoppen gaan produceren.

Wat is de ideale standplaats voor rudbeckia?
Voor een goede groei is het belangrijk om de rode parasol op de juiste plek te zetten. Rudbeckia houdt van veel zon en een warme plek. De parasolplant staat het liefst vooraan, zodat de zon ook de bladeren bereikt. Echinacea heeft sterke stengels en is redelijk windbestendig.

Plant Rudbeckia in vruchtbare, goed doorlatende grond, bij voorkeur kalkrijk. Humusrijke zandgrond heeft de voorkeur. Vochtige kleigrond is niet geschikt. De grond moet droog zijn, vooral in de winter.

Is Rudbeckia winterhard?
Ja, Rudbeckia is redelijk winterhard. Bij langdurige vorst kunt u de plant bedekken met stro of bladeren om de wortels tegen de kou te beschermen.

Is rudbeckia groenblijvend in de winter?
Nee, de zonnehoed is niet winterhard.

Hoe verzorg ik Rudbeckia?
Echinacea is een vaste plant die jarenlang op dezelfde plaats kan blijven staan. Om de plant gezond en in volle bloei te houden, kunt u hem om de drie of vier jaar verdelen. Gebruik hiervoor alleen de buitenste delen van de kluit en plant deze op dezelfde diepte opnieuw uit. Deze iets jongere delen van de rode rudbeckia zullen weer goed groeien. Op deze manier verjongt u de plant en zal uw rudbeckia uitbundig bloeien. De lente (april) is een goed moment om rode rudbeckia te verdelen.

Eenmaal gevestigd kan rode rudbeckia een zekere mate van droogte redelijk goed verdragen, omdat de wortels diep de grond in gaan. Maar als het lang droog is, kunt u de echinacea water geven. Als het droog weer is, geeft u de planten water als ze beginnen uit te komen. Geef de parasol elk jaar aan het einde van de winter een gemengde organische meststof en een beetje kalk.