1. Duurzaamheid en Weerstand: De Quercus ilex is bekend om zijn duurzaamheid en weerstand tegen droge omstandigheden. Deze eigenschappen maken hem ideaal voor landschappen in klimaten met weinig neerslag of voor gebieden waar waterbesparing belangrijk is.

  2. Esthetische Waarde: Met zijn groenblijvende bladeren biedt de Quercus ilex het hele jaar door een esthetische waarde. De dichte, donkergroene bladeren zorgen voor een aantrekkelijk visueel element in tuinen of parken.

  3. Schaduw en Koelte: Dankzij de dichte bladerkroon biedt de steeneik een uitstekende schaduw. Dit maakt hem bijzonder nuttig in warme klimaten, waar schaduwrijke plekken voor verkoeling zorgen.

  4. Ecologische Voordelen: Deze soort biedt onderdak en voedsel voor verschillende soorten wilde dieren, waaronder vogels en insecten. Het planten van Quercus ilex draagt bij aan de biodiversiteit en biedt een natuurlijke habitat voor lokale fauna.

  5. Lange Levensduur en Sterkte: De steeneik is bekend om zijn lange levensduur en sterke hout. Deze kenmerken maken hem niet alleen een duurzame keuze voor landschapsarchitectuur, maar ook een bron van kwaliteitshout voor verschillende toepassingen.

Samengevat, de Quercus ilex is een veelzijdige boom die zowel praktische als esthetische voordelen biedt, terwijl hij ook bijdraagt aan de ecologische diversiteit en duurzaamheid van een gebied.